'Verslechterd zwemwater Wollebrand door lozingen'
Lozingen vanuit de tuinbouw hebben ervoor gezorgd dat de waterkwaliteit in de surfplas bij De Wollebrand in Honselersdijk de afgelopen jaren is verslechterd. Blauwalgen gedijen hierdoor extra goed. Dat blijkt uit een evaluatie van het afgelopen zwemwaterseizoen door het Hoogheemraadschap van Delfland.
De lozingen zorgen voor meer gewasbeschermingsmiddelen en nutriƫnten (een belangrijke voedingsbodem voor blauwalg) in het water. Hierdoor kon tijdens een groot gedeelte van het zwemwaterseizoen niet worden gezwommen in het water bij de Wollebrand.
Delfland heeft inmiddels enkele mogelijke maatregelen uitgewerkt, maar wil daar zelf nog niet in investeren. Eerst moet wat het hoogheemraadschap betreft de waterkwaliteit verbeteren "conform de afspraken die zijn gemaakt in het kader van 'Emissieloze Kas'".
Bentische blauwwieren
De kwaliteit van het water in het Prinsenbos in Naaldwijk was overigens wel goed. Daar zijn enkele jaren geleden maatregelen genomen om blauwalgen terug te dringen en die lijken hun vruchten af te werpen. Wel is daar op 25 juli een 'zeer kleine hoeveelheid' drijvend materiaal aangetroffen van de zogenoemde bentische blauwwieren. "In Nederland is de afgelopen jaren een aantal honden overleden als gevolg van het binnenkrijgen van losgekomen bentisch materiaal." Delfland heeft daarom tijdelijk een waarschuwing afgegeven.
Bentische blauwwieren groeien normaal in matvorm op de bodem van het water. Daarvan bleek in het Prinsenbos geen sprake. "Ingeschat wordt dat Delfland in de toekomst meer te maken zal krijgen met het voorkomen van bentische blauwalgen en de daarmee gepaard gaande problematiek. Wellicht is deze te relateren aan het veranderende klimaat, maar dit is slechts een aanname", aldus Delfland.