Archief

Delfland in de bres voor Noordse woelmuis

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in samenwerking met Natuurmonumenten maatregelen getroffen om deze winter een deel van de Vlietlanden op een oorspronkelijk waterpeil te houden. Hiermee wordt getracht de zeldzame Noordse woelmuis voor de regio te behouden.

De Noordse woelmuis is tijdens de laatste ijstijd van zijn noordelijke familie gescheiden en heeft zich in Nederland ontwikkeld als een aparte ondersoort, die buiten Nederland niet meer voorkomt. Deze woelmuis komt nu alleen nog in

natte natuurgebieden zoals de Vlietlanden voor. Zijn grootste concurrenten de aardmuis en veldmuis houden niet van al die nattigheid, waardoor hij in natte natuur een plek heeft.

Het waterpeil in de Vlietlanden gaat aan het begin van de winter naar beneden. Zo kan 's winter het water uit de omliggende polders in tijden van veel regen naar de Vlietlanden worden gepompt. Boswachter Martin Mos: "Dat is noodzakelijk om de bewoners van Midden-Delfland droge voeten te garanderen in de winter. Het zorgt er echter wel voor dat het natuurgebied tijdelijk een stuk droger komt te staan. Dat geeft de mogelijkheid aan de aard- en veldmuis om de Noordse woelmuis weg te dringen. Dat zou zonde zijn!"