Archief
Historische Vereniging Maassluis

Historische Vereniging Maassluis

Streekhistorie: Er was echt een ziekenhuis in Maassluis

Meerdere lezers van de jongste aflevering van de rubriek Streekhistorie op WOS.nl zitten sinds zondag met de vraag 'Was er dan ooit een ziekenhuis in Maassluis?'

Ineke Vink van de Historische Vereniging Maassluis reageert als volgt:
Maassluis had wel degelijk een ziekenhuis. Dit was een wel erg weidse naam voor een kleine quarantainebarak voor zeelieden. Er waren maar een paar bedden, het gebouwtje was van rond 1900. Het lag geïsoleerd in de Kapelpolder naast de Joodse begraafplaats. Bijgaande foto is tussen 1925 en 1935 genomen vanaf de toenmalige Roggekade of Rochekade, een lage dijk die langs de Noordgeer liep, tussen Noorddijk en Hellinggat (Rochus was de beschermheilige van de pestlijders en andere besmettelijke ziektes).
Het witte gebouw rechts op de voorgrond was het ziekenhuis of de ziekenbarak, waarin hoofdzakelijk patiënten werden opgenomen die leden aan een besmettelijke ziekte en afgeschermd van anderen moesten worden verpleegd, dus als quarantaine-inrichting. Tussen het ziekenhuis en de kerktoren loopt de Noordgeer. Het ziekenhuis werd in de vijftiger jaren afgebroken.