Westland gaat door met kabelgoottegels
De gemeente Westland gaat door met kabelgoottegels die een hulpmiddel vormen bij het voor de eigen deur opladen van elektrische auto's. Dat heeft verkeerswethouder Peter Valstar woensdag bekendgemaakt. Inwoners die de aanleg in eigen beheer willen doen, betalen alleen 80,25 euro aan legeskosten, bij aanleg door de gemeente komt daar maximaal 450 euro bij.
Eind december 2021 reageerde het college van B en W positief op een motie om een proef te starten met "verlengd-privaat laden met behulp van een kabelgoottegel". Dit om bewoners die duurzame opwek door bijvoorbeeld zonnepanelen hebben en geen eigen parkeergelegenheid, de mogelijkheid te geven om de zelf duurzaam opgewekte stroom in te zetten voor elektrisch rijden. De motie was een initiatief van het CDA-raadslid Janice de Jong, die was geïnspireerd door een proef in het Brabantse Dongen.
De kabelgoottegel maakt het voor bewoners zonder eigen parkeergelegenheid mogelijk om op te laden op hun eigen energieaansluiting. In 2023 zijn op 49 locaties kabelgoottegels geplaatst.
Na evaluatie van de proef is gebleken dat alle geïnterviewde gebruikers de proef en het gebruik van de kabelgoottegels als zeer positief ervaren. En daarom gaat de gemeente door. Het blijft overigens wel zo dat de plaatsing van kabelgoottegels niet betekent dat de betrokken bewoner daarmee een vaste parkeerplek krijgt, want deze kan door iedere automobilist gebruikt worden.
Meestal gaat alles in harmonie met de buren en is er ook sprake van gezamenlijk gebruik.
Aanlegkosten
Tijdens de proef waren de kosten voor de gemeente. In de gebruikersovereenkomst is vastgelegd dat als de proef wordt voortgezet de kosten alsnog voor de bewoner zijn. Dit om indirecte subsidiëring te voorkomen. Wanneer de kosten voor de aanleg volledig voor de aanvrager zijn, bedraagt deze maximaal 450 euro, exclusief 80,25 euro leges voor de ontvangen vergunning. Bij aanleg door de gebruiker in eigen beheer wordt alleen de leges voor vergunning in rekening gebracht.
Voor de gebruikers gaat het in financieel opzicht niet alleen om de kabelgoottegels. In de evaluatie werd door iemand opgemerkt, dat het ook gaat om aanpassingen in de groepenkast, laadpaal aan gevel en verlengde oplaadkabel, "al met al wel een paar duizend euro". Maar per saldo is de tevredenheid groot.
Voorwaarden
De voorwaarden waaronder toestemming wordt verleend, worden verruimd voor wat betreft het zelf opwekken van elektriciteit. Nieuwe aanvragen worden beoordeeld in de geest van de proef, waarbij ook de mogelijkheid geboden wordt de kabelgoottegel in eigen beheer aan te laten leggen. Hiervoor moet worden voldaan aan de door de gemeente voorgeschreven eisen van materiaal en aanleg. Dat wil zeggen dat als voldaan wordt aan de voorwaarden, de aanvrager toestemming krijgt om een kabelgoot voor zijn/haar woning te gebruiken. Deze wordt op kosten van de aanvrager door de gemeente aangelegd, dan wel in eigen beheer aangelegd en wordt door de gemeente onderhouden.
Voorwaarden zijn:
1. Er dient te allen tijde een aanvraag bij gemeente Westland te worden ingediend;
2. Bewoner is in bezit van duurzame opwek (meestal zonnepanelen, maar andere vormen van duurzame opwek is ook mogelijk);
3. De kosten per aanleg worden verhaald op de primaire gebruiker, tenzij de kabelgoot in eigen beheer is aangelegd. Dan zal alleen de te betalen leges in rekening worden gebracht;
4. De parkeerplaats blijft openbaar en voor iedereen toegankelijk. Dit wordt op het aanvraagformulier vastgelegd. Er kan dus geen parkeerplaats worden toegeëigend;
5. Bewoner heeft geen eigen oprit;
6. Er ligt alleen een voetpad tussen de openbare parkeerplaats en het huis of tuin van de aanvrager;
7. Aanvrager bespreekt met buren of zij nu of in de toekomst de tegels ook willen gebruiken. Dan kunnen de tegels tussen de percelen in worden gelegd;
8. De aanleg van de kabelgoottegels vindt plaats door een aannemer waarmee gemeente Westland een onderhoudscontract voor onderhoud van de verhardingen in de openbare ruimte heeft. Ook kan de gebruiker de kabelgoot zelf (laten) aanbrengen, waarbij er gebruik gemaakt moet worden van door gemeente Westland voorgeschreven materialen. De kabelgoot wordt onderdeel van de openbare weg (voetpad).
Opmerking: Als tegels vervangen moeten worden of als de aanvrager verhuist, haalt de gemeente Westland de kabelgoottegels weg op eigen kosten. De gemeente Westland is gedurende de periode dat de kabelgoottegels ter plaatse functioneren, onderhoudsplichtig.