Archief
Foto uit motie CDA

Foto uit motie CDA

CDA Westland: Kijk eens naar kabelgoottegels

Het moet bezitters van een elektrische auto makkelijker worden gemaakt om thuis de auto op te laden.

De laadkabel mag volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) niet over de stoep worden gelegd. CDA Westland wil daarom dat de gemeente eens gaat kijken naar de mogelijkheid om kabelgoottegels te gaan gebruiken. De christendemocraten komen volgende maand met een motie daarover.

Het gaat om een tegel met een uitsparing en rubber afdekstrip waarin een kabel makkelijk weggelegd kan worden. In de gemeenten Goeree-Overflakkee en Borsele wordt het systeem, bedacht in het Brabantse Dongen, al toegepast en in andere gemeenten wordt daarmee een proef gehouden. Volgens het CDA lopen bewoners, die bijvoorbeeld met de energie opgewekt uit zonnepanelen de eigen auto willen opladen, nu tegen de APV-beperking op. Dat kan ertoe leiden dat mensen minder snel geneigd zijn een elektrische auto aan te schaffen. Ook al omdat openbare laadpalen steeds vaker irritatie geven door de wachttijden.

In de motie, die volgende maand eerst in een commissievergadering wordt behandeld, wordt het college gevraagd te onderzoeken of dit systeem ook in Westland zou kunnen worden ingevoerd, al dan niet met een financiële bijdrage van de aanvrager. Maar ook zou gedacht kunnen worden aan het wijzigen van de APV, waardoor de laadkabels over de stoep worden gedoogd of onder voorwaarden worden toegestaan.

Janice de Jong van CDA Westland vertelt bij Maarten in de Middag hoe de kabelgoottegels in de praktijk werken