Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westlands college bereid 140 asielzoekers (20 procent taakstelling) op te vangen

Het college van B en W van Westland is bereid om zo nodig ongeveer 140 asielzoekers in de gemeente op te vangen. Dit heeft het college dinsdag laten weten in een brief aan de gemeenteraad.

De provincie Zuid-Holland heeft aan de gemeenten gevraagd om vóór 1 oktober een regionaal opvangplan in te dienen. De gemeente Westland maakt deel uit van de zogeheten Regionale Regietafel Asiel en Migratie Haaglanden (RRT). De RRT stelt komende vrijdag het Regionaal Opvangplan Haaglanden (ROH) vast en levert dit aan bij de provincie. De gemeenten moeten voor die tijd hun bijdrage aanleveren bij de RRT.

Als enige gemeente in de regio had Westland tot dusver aangegeven, dat er meer tijd nodig was om tot een voorstel te komen. Maar het gaat om een praktisch onmogelijke opdracht voor B en W, omdat een raadsmeerderheid (27-11) eind januari al had vastgelegd, niet aan de uitvoering van deze wet te kunnen meewerken.

In de brief van deze dinsdag aan de gemeenteraad wordt door B en W gesteld: "Ons college hecht er groot belang aan om zich aan de wet te houden." Ondanks de "aanzienlijke opgaven op andere terreinen" ziet het college mogelijkheden om voor circa 20 procent van de opgelegde asielplekken (= 140 van de 702, red.) een aanbod te doen aan het RRT. "Op een later moment moeten we bepalen waar de asielzoekers opgevangen kunnen worden."

Spreidingswet

Vervolgens stellen B en W: "Op 13 september heeft het kabinet het Regeerprogramma gepresenteerd. Op basis van die presentatie weten we dat het kabinet de Spreidingswet wil intrekken. De invulling hiervan is nog niet bekend. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Totdat er een ander besluit is genomen, zal ons college zich aan de wet houden."

Wat zijn de gevolgen als de gemeente Westland niets doet? "Als Westland geen asielzoekers opvangt, kan volgens wettelijke bepalingen de minister overgaan tot een "indeplaatsstelling bij taakverwaarlozing". Het Rijk neemt dan de regie op de uitvoering van de wet binnen de gemeentegrenzen op zich door besluiten te nemen. Ons college heeft in zo'n geval geen zeggenschap meer en staat buitenspel bij deze opgave", verklaren B en W.
"Voor ons college weegt zwaar dat een taak in medebewind uit te voeren ook daadwerkelijk ter hand genomen wordt, omdat het college zich op andere terreinen ook beroept op geldende wet- en regelgeving. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid altijd opereert binnen de kaders van de wet", is daaraan toegevoegd.

Rol van de gemeenteraad

Eventuele vervolgstappen in de asielopvang neemt het college in nauwe samenspraak met de gemeenteraad. "U heeft als raad belangrijke bevoegdheden ten aanzien van de ruimtelijke procedurele aspecten rondom de locatie(s). Zodra wij een locatie(s) geschikt achten, bent u aan zet."
Afhankelijk van de locatie(s) zijn er twee mogelijkheden:
- Advies. Bij een omgevingsvergunning heeft de raad de mogelijkheid advies uit te brengen als het gaat om een tijdelijke bestemmingswijziging via een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa)-procedure. "Wij beschouwen uw advies in dit kader als leidend";
- Besluit. Bij een definitieve wijziging van het omgevingsplan neemt de raad het besluit.

Eerste reacties uit de gemeenteraad

De fractie van Westland Verstandig zegt bij monde van Peter Duijsens "niet gelukkig te zijn met de keuze van het college om toch  aantallen asielzoekers te noemen bij de verplichte opgave aan de provincie volgens de Spreidingswet. Toch bestaat bij hem enig begrip voor het besluit. "Een hoop veel tijd kostend 'gedoe' met provincie en Rijk wordt voorkomen; voorlopig heeft Westland haar plicht vervuld. Maar Westland Verstandig zal niet meewerken bij  de verdere uitvoering en uitwerking. Westland heeft echt geen mogelijkheden om asielzoekers te huisvesten nog los van allerlei andere bezwaren die zien op de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Tot 1 juli 2025 gebeurt er in ieder geval niks."
Daaraan wordt toegevoegd: "De raadsfractie van Westland Verstandig zou hoogstens mee kunnen werken aan de huisvesting van een beperkt aantal asielzoekers in het Carlton Hotel waar nu al statushouders, Oekraïners en Westlandse spoedzoekers wonen. Andere locaties zullen niet op onze medewerking kunnen rekenen. Het is dan aan de meerderheid van de raad om een knoop door te hakken."

Coalitiepartner VVD reageert als volgt: "De mening van de Westlandse VVD is onveranderd. Wij zijn tegen de spreidingswet en zullen daarom tegen de realisatie van dit besluit stemmen. Wij gaan er echter vanuit dat deze wet op korte termijn ingetrokken gaat worden door het huidige kabinet en dit hele voorstel overbodig zal zijn."

Benjamin Hofland, voorman van D66 stelt: "Het college doet een dappere stap naar voren. Maar een deel van de gemeenteraad blijft dwarsliggen. Betreurenswaardig. Deze grote opgave, vraagt juist onze gezamenlijke inspanning."

Jasper van der Voort, fractievoorzitter van Forum voor Democratie Westland, reageerde als volgt: "Wat ons betreft gaat ook dit plan niet door. Wij weigeren de omvolking te faciliteren. Als het Rijk ons wil dwingen gaan ze hun gang maar. Wij zullen hier nóóit aan meewerken."  

Lees meer

Frustratie over houding Westland: 'Ze doen niet meer mee met overleg asielopvang'

Categorieen:
Nieuws Westland Politiek