Frustratie over houding Westland: 'Ze doen niet meer mee met overleg asielopvang'
"Overal staan aantallen, alleen bij het Westland staat een nul", briest raadslid Frank Visser van het CDA in Delft. Hij heeft het over een tabel waar met zwarte cijfers precies staat aangegeven hoeveel asielzoekers elke gemeente in Haaglanden gaat opvangen. "Westland doet gewoon helemaal niet meer mee."
Vóór 1 november moet het regionaal opvangplan Haaglanden worden ingediend bij de commissaris van de Koning met daarin de plannen hoe en hoeveel asielzoekers er per gemeenten zullen worden opgevangen. "Voor Delft zijn dat er uit mijn hoofd 434", zegt Visser. Het concept werd afgelopen week in de Delftse raad besproken.
Het onderwerp leidde in de Delftse raad tot veel kritiek op de Westlandse deelname in het plan of beter gezegd: het ontbreken ervan. Volgens de Delftse wethouder Joëlle Gooijer valt Westland simpelweg niet te overtuigen: "Geloof mij: deze wethouder heeft echt maximale druk in elk overleg uitgeoefend om te proberen Westland te bewegen ook in dit regioplan aan asielopvang te gaan bijdragen", zei zij tegen de gemeenteraad.
Maar dat is dus tot dusver niet gelukt. Hoewel de Westlandse wethouder Carlieke van Staalduinen in het begin wel meedeed met de gesprekken omtrent de opvang van asielzoekers in de regio Haaglanden, is ze inmiddels afgehaakt.
Gemeente Westland heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om tot een passend bestuurlijk standpunt te komen over de opvang van asielzoekers in de eigen gemeente.
'Oncollegiaal van Westland'
De Delftse raadsleden snappen de houding van het Westland niet. "We hebben als regio een opgave die we met elkaar moeten klaren", aldus Visser. "Daarbij is samenwerken en elkaar steunen waar mogelijk, juist enorm belangrijk." Westland vangt overigens wel statushouders en Oekraïners op en zit daarin ook boven de taakstelling.
Ook fractievoorzitter Wil van Nunen van PvdA Rijswijk is niet te spreken over de houding van het Westland. "Het verrast natuurlijk niet", zegt zij. "Maar het blijft weinig collegiaal naar andere gemeenten die wél hun verantwoordelijkheid nemen." Aanstaande dinsdag wordt het plan in de Rijswijkse raad besproken.
'Als Westland niet meedoet, dan Zoetermeer ook niet'
In Zoetermeer stond het plan afgelopen maandag op de agenda. Daarbij sprak Rob Duiven van VVD Zoetermeer ook zijn wensen en bedenkingen uit. "Zoetermeer doet mee, maar wel als elke gemeente meedoet", zegt hij. "Als er een gemeente niet meedoet zoals Westland, dan doet Zoetermeer ook niet mee. Desondanks gaan we er nog steeds van uit dat Westland uiteindelijk wél aansluit."
Zo denken ze er in Den Haag ook over. "Het plan is nog niet ingediend, we hebben nog zes weken de tijd", aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag. "Westland kan nog steeds meedoen." Dat hoopt ook Hera Butt van GroenLinks. "We kunnen het als Den Haag niet alleen. Daar hebben we echt álle de buurgemeenten voor nodig."
'Westland gaat echt niet meer aansluiten'
Wie zeker weet dat houding van Westland niet meer verandert, is Benjamin Hofland, fractievoorzitter van D66 Westland. "Het is totale onzin dat Westland nog gaat aansluiten, ik heb daar echt nul verwachtingen van", verklaart hij. "Het is natuurlijk schandalig. Je kan de naam van Westland alleen nog goed doen door aan te sluiten. Maar we zitten niet eens aan tafel. College, ga je werk doen."
Gemeente Westland wil niet inhoudelijk reageren op de deelname aan het opvangplan. "Er zijn raadsvragen gesteld over dit onderwerp en we willen eerst hen informeren."
'Situaties als Ter Apel willen we niet meer'
Of gemeenten straks nog worden verplicht asielzoekers op te vangen, is überhaupt de vraag. In mei maakte het nieuwe kabinet bekend de spreidingswet te willen trekken, maar het is nog niet bekend of en zo ja, wanneer dit gaat gebeuren.
De spreidingswet is dus nog steeds van kracht en daarom zeggen de leden van de zogenoemde Regionale Regietafel Haaglanden vast te houden aan het opvangplan. In Delft willen ze - wel of geen spreidingswet - hoe dan ook doorgaan met het plan van opvangen. "Situaties als in Ter Apel dat willen we gewoon niet meer", aldus Visser. "Wij gaan hoe dan ook vanuit solidariteit mensen opvangen."