Archief
WOS

WOS

'Den Haag' krijgt post uit Westland over de Spreidingswet

Het kabinet en de Tweede Kamer kunnen een brief namens de Westlandse gemeenteraad tegemoet zien waarin wordt gesteld dat de Spreidingswet niet inpasbaar is binnen de gemeente Westland.

Burgemeester en wethouders hebben woensdagavond laten weten, dat zij deze wens van de meerderheid van de gemeenteraad zullen uitvoeren. Een stemming over een motie met die boodschap werd met 27 tegen 11 stemmen aangenomen. Zelf heeft het college van B en W nog geen standpunt ingenomen. Het heeft de brief over deze wet nog niet ontvangen. "Die gaan we dan eerst in het college bespreken", verklaarde wethouder Carlieke van Staalduinen.

Wel is inmiddels duidelijk geworden dat, als puntje bij paaltje komt, Westland huisvesting moet gaan bieden aan 702 asielzoekers. Dat zal overigens nog niet op korte termijn gaan spelen, omdat er in de periode tot november dit jaar eerst overleg zal zijn binnen de provincie over hoe de gezamenlijke opgave verdeeld zal worden. Daarna zal de minister of staatssecretaris een knoop doorhakken.

Motie

In de genoemde motie is onder meer aangevoerd, dat de gemeente Westland al veel Oekraïense vluchtelingen opvangt, "meer dan de wettelijke taak en zelfs ook voor buurgemeenten". Verder wordt gewezen op de huisvesting van "vele duizenden arbeidsmigranten" en ook dat de eigen inwoners (jongeren/starters) in Westland niet of nauwelijks gehuisvest kunnen worden en initiatieven hiertoe regelmatig vastlopen op regelgeving.

De raadsmeerderheid concludeert dat de spreidingswet het echte probleem (namelijk dat we als land de gehele instroom niet aankunnen) niet oplost en alleen maar zal zorgen voor nog méér asielaanvragen. Deze opstelling trok in de afgelopen week veel aandacht in de landelijke politiek en in de media.

'Steentje bijdragen'

Enkele partijen binnen de gemeenteraad riepen op om "ons steentje bij te dragen" aan de oplossing van het opvangprobleem voor asielzoekers. Met name Jenny Vermeer (CDA), Benjamin Hofland (D66) en Duncan Plomp (GroenLinks) riepen hiertoe op.

'Kleurtje'

Nico de Gier (PvdA) kwam in botsing met VVD-fractievoorzitter Guus Bakker. De Gier stond stil bij de vraag waarom wij wel open staan voor Oekraïners en niet voor asielzoekers. De Gier zei: "De VVD roept altijd van 'opvang in de regio' en de Oekraïners komen uit onze regio, dus die willen we wel opvangen en de rest niet. Ik denk dat het misschien iets met de kleur te maken heeft, maar da's mijn mening."

Deze opmerking schoot in het verkeerde keelgat bij de voorman van de liberalen. Deze stelde dat De Gier de VVD framede als een soort fascistische organisatie die dat op huidskleur doet. De zeer verongelijkte Bakker stuurde in zekere zin aan op een excuus, maar dat kwam niet.  

Frans Timmermans

De Gier was intussen in verlegenheid gebracht door Remmert Keizer van GBW. "Weet u wat het percentage van economische  vluchtelingen is, dus vluchtelingen die niet uit een oorlog komen?", vroeg Keizer aan De Gier. Keizer zei dat hij een cijfer had dat was genoemd door een prominente partijgenoot van De Gier, Frans Timmermans. "Volgens de heer Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen", aldus de GBW-fractievoorzitter.
De Gier reageerde: "Dat kan ik me niet voorstellen, dat hij dat gezegd heeft." Keizer stellig: "Dat heeft Timmermans als Eurocommissaris aangegeven."

Later kwam De Gier op die zaak terug. "Vluchtelingenwerk maakt bekend, dat in 2022 driekwart van de asielaanvragen is toegewezen en dat deze dus niet van economische aard waren. En de opmerking van de heer Timmermans kwam uit een totaal andere tijd, want dat was in 2016, dus dat is intussen acht jaar geleden."

Categorieen:
Nieuws Westland Politiek