Gemeenteraad stemt in met komst XXL-windturbines in Hoek van Holland
De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagmiddag in meerderheid (34 voor, 5 tegen) ingestemd met het bestemmingsplan voor twee XXL-windmolens nabij de Hoeksebaan. Actiegroep tegen de windturbines naar Raad van State.
De fracties die tegen de windturbines waren, hadden onder meer twijfels over de mate van inspraak en de potentiële gevolgen voor de omgeving. De CDA-fractie, die tegenstemde, uitte zorgen over de besluitvorming en was niet tevreden over het DCMR-rapport (Milieudienst Rijnmond). "Er is te veel onduidelijkheid over belangrijke zaken, waardoor het besluit niet rijp is", stelde een CDA-raadslid. Om die reden vroeg de partij om het agendapunt uit te stellen, wat uiteindelijk niet werd gehonoreerd.
Participatie, bouwzorgen en vogelsterfte
Leefbaar Rotterdam vond dat er onvoldoende participatie was geweest en sprak tevens haar zorgen uit over de toekomstige bouwplannen in Hoek van Holland. Met de komst van de windmolens zouden nieuwe regels omtrent woningbouw in het gedrang kunnen komen. Ook netcongestie – het tekort aan capaciteit op het stroomnet – werd door deze fractie als probleem aangedragen. De partij vroeg de wethouder om een garantie dat de woningbouwprojecten niet in gevaar komen.
De VVD draaide de participatie om: "Er is door de bewoners weinig belangstelling getoond, wat we interpreteren als instemming van de gemeenschap." Bewoners moeten van de VVD meeprofiteren van de opbrengsten, bijvoorbeeld door een energiefonds. Ook de VVD vroeg de wethouder om garantie dat de woningbouwprojecten niet in gevaar komen.
Aan de andere kant stonden partijen als D66, die het proces juist als zorgvuldig en goed doorlopen zagen. "Er is voldoende draagvlak en het traject is netjes gevolgd", verklaarde een vertegenwoordiger van D66. Voor deze fractie vormen de windmolens een noodzakelijke stap richting verduurzaming, met positieve effecten voor zowel de lokale economie als het klimaatbeleid.
De Partij voor de Dieren richtte zich vooral op de impact van de turbines op de natuur. Zij diende een motie in om vogelsterfte te verminderen, onder meer door één van de wieken zwart te verven, zoals getest is bij windmolens in de Eemshaven. "We kunnen de gevolgen voor vogels niet negeren, dus laten we in ieder geval proberen dit soort maatregelen toe te passen", stelde een woordvoerder van de Partij voor de Dieren.
Wethouder Zeegers verdedigt plannen
Ondanks de verschillende bezwaren bleef wethouder Chantal Zeegers standvastig. Ze gaf aan nog steeds volledig achter het advies van DCMR te staan. "Het rapport had wellicht anders geformuleerd moeten worden, maar de conclusie blijft hetzelfde", reageerde Zeegers op de kritieken. Ze benadrukte dat de komst van de windmolens geen problemen zal veroorzaken voor woningbouw in Hoek van Holland, waaronder de geplande duizend woningen bij de Krimsloot.
Daarnaast sprak de wethouder over de eerdergenoemde netcongestie. Volgens haar biedt dit juist kansen voor ondernemers in de regio om hun bedrijf uit te breiden. Ook op het gebied van subsidies kwam ze met een geruststellende boodschap: de financiële voordelen van de windturbines zullen zeker ten goede komen aan de inwoners van Hoek van Holland. Ze gaf verder aan open te staan voor de motie om één wiek zwart te verven, mits blijkt dat dit vogelsterfte kan voorkomen.
Hoewel vier fracties (met 1 zetel) tegen stemden, stemde een meerderheid van de raad uiteindelijk voor de plannen. Ondanks dat veel inwoners van Hoek van Holland dus vrezen voor problemen voor woningbouw. Wat vaststaat, is dat de discussie nog lang niet voorbij is. Zal de uitvoering van de plannen werkelijk soepel verlopen, of zullen de zorgen van de tegenstanders alsnog bewaarheid worden?
Raad van State
Onder meer de dorpsraad (vertegenwoordigers van de Hoekse inwoners) en een nieuw opgerichte actiegroep hebben zich fel uitgesproken tegen de komst van de windturbines, die zij als 'onnodig en onwenselijk' beschouwen. In een brief had de actiegroep haar standpunten aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. De brief is echter tijdens de raadsvergadering niet ter sprake gekomen.
De actiegroep heeft aangegeven dat zij tegen het bestemmingsplan in beroep zal gaan bij de Raad van State.