Compensatiegeld Eneco ongebruikt: Hoekse stichting wil verandering
De gemeente Rotterdam heeft al jaren een subsidiepot van 600.000 euro beschikbaar voor activiteiten in de Oranjebonnen. Echter, tot op heden is slechts een fractie van dit bedrag uitgegeven, waardoor nog steeds ruim 500.000 euro ongebruikt op de plank ligt. De nieuwe stichting Energiefonds Hoek van Holland (SEF) pleit nu voor een verandering in de uitvoering van deze subsidieregeling, zodat het geld daadwerkelijk ten goede komt aan de gemeenschap.
De regeling is gefinancierd door Eneco als compensatie voor de plaatsing van zes windmolens langs de Nieuwe Waterweg. Sinds de regeling beschikbaar is, zijn er amper subsidieaanvragen geweest en/of toegewezen. De beschikbare subsidie blijft tot januari 2026 beschikbaar voor de Hoekse gemeenschap.
Gemiste kans
Voorzitter Ad Vos van SEF: "De bedoeling van het compensatiegeld was om de Hoekse gemeenschap te ondersteunen, maar door de strikte regels en beperkte toekenningen blijft het geld ongebruikt," aldus Vos. "Er is nog 500.000 euro beschikbaar. Dat is een enorme kans voor lokale initiatieven." Volgens Vos ligt het probleem niet alleen bij de strikte subsidieregels, maar ook bij de uitvoering. "Het geld moet voldoen aan allerlei subsidieregels, waardoor het moeilijk is om grotere bedragen in één keer uit te geven. Bovendien kan het geld alleen in kleine plukjes van maximaal 5.000 euro voor individuen of 25.000 euro voor verenigingen en stichtingen worden besteed. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om substantiële projecten te financieren."
Pleidooi voor een andere aanpak
Vos pleit voor een andere aanpak en stelt voor dat SEF de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de subsidieregeling overneemt. "Wij hebben een goede relatie met Eneco en zijn gewend om projecten financieel en effectief te ondersteunen. Als wij de regeling overnemen, kunnen we zorgen dat het geld daadwerkelijk wordt besteed aan zinvolle initiatieven die de Hoekse gemeenschap ten goede komen." Volgens Vos zou SEF de subsidieregeling op een veel efficiëntere manier kunnen beheren, door bijvoorbeeld flexibeler om te gaan met de toekenning van bedragen en door proactief op zoek te gaan naar waardevolle projecten. "Wij kennen de lokale gemeenschap goed en weten waar de behoeften liggen. Bovendien kunnen wij sneller schakelen en hebben wij de ervaring om projecten succesvol te begeleiden. Wij pleiten voor het overhevelen van de huidige 'subsidie' naar de oorspronkelijke 'compensatie' onder verantwoordelijkheid van de SEF."
Oplossing afdwingen
SEF is vastbesloten om de subsidieregeling over te nemen en is bereid om juridische stappen te ondernemen indien nodig. "We willen weten hoe het mogelijk is dat compensatiegeld voor mensen die last hadden van de bouw van windturbines nu een subsidie is geworden voor een stuk grondgebied," zegt Vos. "Er zijn verhalen dat het geld naar Rotterdam terugvloeit als het niet wordt besteed, en dat kan niet de bedoeling zijn. We willen de feiten boven tafel krijgen en desnoods via de Ombudsman of een rechtbank een oplossing afdwingen."
Daarnaast is SEF bezig met een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) om de achtergronden van de regeling en de besteding van het geld inzichtelijk te maken. "Het kost tijd, maar we krijgen medewerking van het ministerie van Binnenlandse Zaken. We willen transparantie over hoe deze regeling tot stand is gekomen en waarom het geld niet is besteed zoals oorspronkelijk bedoeld."
Blijven vechten voor de belangen van Hoekenezen
SEF pleit voor een verandering in de uitvoering van de subsidieregeling om ervoor te zorgen dat het geld daadwerkelijk ten goede komt aan de gemeenschap. Met hun ervaring en lokale kennis geloven zij dat zij de regeling effectiever kunnen beheren dan de gemeente Rotterdam. De komende maanden zijn belangrijk om te bepalen of SEF de verantwoordelijkheid voor de regeling kan overnemen en zo een einde kan maken aan de jarenlange stagnatie van het subsidiegeld. Het is nu aan de gemeente Rotterdam en Eneco om open te staan voor deze verandering en samen te werken met SEF om ervoor te zorgen dat de middelen optimaal worden benut voor de Hoekse gemeenschap.
Reactie gemeente Rotterdam en Eneco
"Op dit moment is het aantal aanvragen beperkt en de gemeente wil graag nieuwe initiatieven stimuleren in dit gebied," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Mensen met een leuk plan of initiatief voor de 'Oranjebonnen' willen we daarom oproepen om een aanvraag te doen voor een bijdrage." Op de vraag hoe het komt dat er geen schot zit in het toekennen van de subsidie, antwoordt de woordvoerder: "We weten dat niet precies. Wellicht weten mensen niet waarvoor ze een aanvraag kunnen doen of kennen ze de regeling niet. Of misschien twijfelen ze of ze aanspraak kunnen maken op een bijdrage." Moeten de regels daarom niet veranderd worden? "We hebben bij de totstandkoming van de regeling Ontdek Oranjebonnen een beschikking gehad van Eneco. In de gesprekken met het toenmalige deelgemeentebestuur en college is ervoor gekozen om zowel de gelden als het beheer ervan en de toekenning van subsidies bij de Gemeente Rotterdam te beleggen. De gemeente ziet geen aanleiding om dat te veranderen. We zijn wel voorstander van samenwerking met SEF."
Eneco reageerde via woordvoerder Edwin van de Haar minder bereidwillig om de regels aan te passen. Het lijkt erop dat het Eneco niet echt boeit of de spelregels veranderd moeten worden om hun oorspronkelijke doel te realiseren. "Wij begrepen dat jullie (de WOS, red.) al contact hebben gehad met de gemeente Rotterdam, dus wij kunnen kort zijn. Wij hebben onze bijdrage volgens afspraak geleverd. De uitvoering ligt verder bij de gemeente. Voor alle vragen verwijs ik jullie door naar de gemeente en verzoek ik jullie geen contact meer met ons op te nemen."
Vos blijft optimistisch: "Wij zijn vastbesloten om dit geld goed te besteden en zullen blijven vechten voor de belangen van de mensen in Hoek van Holland."