Archief
Irene Hoekstra

Subsidie voor activiteiten in Oranjebonnen

Er is een flinke pot geld beschikbaar voor initiatieven in het gebied Oranjebonnen tussen Hoek van Holland en Maassluis.

Het gaat om een bedrag van 600.000 euro dat de gemeente Rotterdam ontvangt van energiemaatschappij Eneco. Dit geld is afkomstig uit de exploitatie van de zes windmolens aan 'deze kant' van de Nieuwe Waterweg. Het gebied Oranjebonnen omvat de Oranjebuitenpolder en de Bonnenpolder. In overleg met de Gebiedscommissie Hoek van Holland stelt Rotterdam het geld ter beschikking.

Bewoners en ondernemers kunnen gebruik maken van deze subsidie door een initiatief in te dienen dat bijdraagt aan recreatie, natuurontwikkeling, educatie en cultuur van Oranjebonnen. Het kan gaan om fysieke activiteiten die in het gebied gerealiseerd worden, bijvoorbeeld een kunstroute, blote voetenpad of natuureducatie. Het kunnen ook te organiseren dagactiviteiten zijn zoals bijvoorbeeld een Polderdag om het gebied te leren kennen, een country fair met lokale producten of een bunkerontdekkingstocht.

De Rotterdamse wethouder Buitenruimte, Bert Wijbenga, zegt: "Deze 'groene' financiering biedt kansen om het gebied Oranjebonnen nog mooier te maken voor zoveel mogelijk verschillende gebruikers. Ik nodig omwonenden en ondernemers vanuit Hoek van Holland, Maassluis, Maasdijk en ook andere geïnteresseerde partijen dan ook van harte uit om ons hun goede initiatieven te presenteren en Oranjebonnen te laten bloeien."

Subsidieaanvraag
Aanvragen voor subsidie uit deze pot kunnen worden ingediend via het digitale subsidieloket van de gemeente Rotterdam. Op deze website staat ook meer informatie over waar de aanvraag precies aan moet voldoen. Voor een individueel initiatief is er maximaal 5.000 euro beschikbaar; als een organisatie ermee komt 25.000 euro. Verder geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt, en in totaal is er 100.000 euro te besteden per jaar. Binnen acht weken na het indienen van de aanvraag, krijg je zekerheid.

Toekomst van Oranjebonnen
De subsidieregeling loopt vooruit op de presentatie van het ontwerp van een nieuw bestemmingsplan voor de Oranjebonnen in juni. Het is bedoeld als een gebied waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen. Volgende maand gaat dit ontwerp-bestemmingsplan ter inzage. Iedereen die dat wil, krijgt dan de gelegenheid om een zienswijze in te dienen.