Geen Koninklijk predicaat voor Recreatieoord Hoek van Holland, wel nieuwe erfpachtregeling
Het Recreatieoord Hoek van Holland wordt per 1 juli 2024 via een eeuwigdurende erfpachtregeling overgedragen aan de bewoners. Het toekennen van het predicaat Koninklijk bleek echter niet mogelijk. Dat bleek donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad in Rotterdam.
Ondanks de bijzondere waarde en het historische belang van het Recreatieoord Hoek van Holland, is het niet mogelijk om het predicaat 'Koninklijk’ te verkrijgen. Het predicaat ‘Koninklijk’ kan alleen worden toegekend aan ondernemingen, stichtingen of verenigingen die ten minste honderd jaar bestaan en in die periode een goede reputatie hebben opgebouwd en bij een bijzonder jubileum, zoals een 100- of 125-jarig bestaan. Omdat het Recreatieoord Hoek van Holland altijd door een overheidsinstantie, de gemeente Rotterdam, is geëxploiteerd, komt het niet in aanmerking.
De inzet om de historische en culturele betekenis van het recreatieoord te onderstrepen blijft bestaan. Zo is er een mogelijkheid om over twee jaar wel het predicaat Koninklijk te geven aan de kampeerdersvereniging op het Recreatieoord. Die bestaat in oktober 2026 100 jaar.
Langdurige zekerheid en stabiliteit
Het besluit van de erfpachtregeling is genomen om de erfpacht van de grond onder en die direct behoort bij de recreatiewoningen en stacaravans in het recreatieoord te regelen. Het belangrijkste kenmerk van deze nieuwe erfpachtregeling is dat de gronden in erfpacht worden uitgegeven in eeuwigheid, waarbij de vergoeding jaarlijks wordt betaald. De regeling is vergelijkbaar met de regeling voor bedrijventerreinen en wijkt af van de gebruikelijke praktijk waarbij het erfpachtrecht bij uitgifte wordt afgekocht.
De nieuwe erfpachtregeling biedt langdurige zekerheid en stabiliteit voor de recreanten van Hoek van Holland, terwijl het ook de financiële lasten spreidt door jaarlijkse betaling van de vergoeding. Raadsleden waren vol lof over het proces van de overdracht.
De uitgifte in erfpacht is gepland op 1 juli 2024 bij de notaris. Op dat moment treedt de huurovereenkomst in werking, waarbij alle nieuwe huurovereenkomsten met individuele recreanten van kracht worden en overgedragen worden aan de coöperatie ONS Recreatieoord Hoek van Holland.
Lees meer
In de markt zetten
De overdracht van het Recreatieoord heeft veel voeten in de aarde gehad. In 2020 wilde de gemeente Rotterdam het recreatieoord via een Europese aanbesteding verkopen. De gemeente vindt het beheren en exploiteren van een vakantiepark geen taak meer voor een gemeente. De bewoners waren niet blij met dit besluit en kwamen in opstand. Zij voelden zich overvallen en hadden totaal geen inspraak. De eigenaren en gebruikers van de vakantiewoningen vreesden dat ze uiteindelijk hun plek zouden moeten verlaten.
Uiteindelijk zijn burgemeester en wethouders teruggefloten en kwamen zij eind 2021 met een nieuw plan: de recreanten op het recreatieoord Hoek van Holland worden zelf de baas van het vakantiepark.