Archief
WOS

WOS

Bewoners volgend jaar eigenaar van Recreatieoord Hoek van Holland

Het Recreatieoord Hoek van Holland wordt vanaf 1 maart 2024 in fases overgedragen aan de bewoners van het park. Daarvoor is dinsdag een intentieovereenkomst getekend.

Rotterdam wil van het recreatieoord af, omdat het stadsbestuur het beheren en exploiteren van een vakantiepark geen taak meer vindt voor een gemeente. Aanvankelijk was het de bedoeling om het oord in de markt te zetten, maar daar waren de bewoners niet blij mee. Zij voelden zich overvallen en hadden totaal geen inspraak. De eigenaren en gebruikers van de vakantiewoningen vreesden dat ze uiteindelijk hun plek zouden moeten verlaten.

Uiteindelijk zijn burgemeester en wethouders teruggefloten en kwamen zij eind 2021 met een nieuw plan: de recreanten op het recreatieoord Hoek van Holland worden zelf de baas van het vakantiepark.

Tekst gaat verder onder de video.

Coöperatie

De bewoners hebben zich vorig jaar verenigd in de coöperatie ONS Recreatieoord Hoek van Holland. Meer dan 90 procent van alle recreanten is hiervan lid geworden. De coöperatie wordt formeel de nieuwe eigenaar van het vakantiepark. In een intentieovereenkomst met ONS Recreatieoord is vastgesteld hoe volgend jaar de overdracht gefaseerd gaat plaatsvinden. Dit gebeurt vanaf 1 maart 2024, via een zogenoemde erfpachtovereenkomst.

De gemeente Rotterdam verstrekt aan de coöperatie een startsubsidie van maximaal 750.000 euro. Dit geld is nodig, onder andere omdat er overdrachtsbelasting moet worden betaald en ONS Recreatieoord werkkapitaal nodig heeft.

Koninklijk besluit

De fractie Leefbaar Rotterdam laat in een reactie weten blij te zijn met de overdracht. "Vanwege het 100-jarig jubileum en de getekende intentieverklaring, wil Leefbaar Rotterdam graag het oudste recreatiepark van Nederland en de bewoners laten toekomen wat zij verdienen." Daarom dient deze fractie komende donderdag een motie in om een koninklijke beschikking aan te vragen voor het recreatieoord.

De WOS maakte eerder dit jaar een serie over het Recreatieoord. Deze is te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.