Archief

Wordt de tomatenplukker vervangen door deze robot?

Vanuit het Westland verschijnen er regelmatig innovaties in de glastuinbouw. Dat moet ook om in te kunnen spelen op tal van ontwikkelingen. Denk aan het tekort aan arbeiders om tomaten te plukken. Volgens het Poeldijkse bedrijf Certhon kan dat anders met deze nieuwe plukrobot.

De oogstrobot Artemy, ontwikkeld door Certhon en het Japanse bedrijf Denso, is onlangs gelanceerd. Hij maakt gebruik van geavanceerde visiontechnologie om rijpe cherrytomaten te detecteren en te oogsten. Een van de belangrijkste functies is de automatische padwisselfunctie, waardoor hij zelfstandig tussen kasrijen kan bewegen. Daarnaast voert Artemy andere taken uit, zoals het vervangen en verplaatsen van oogstkratten, waardoor hij de arbeidsdruk in de kas aanzienlijk verlicht.

Arbeidstekorten

De robot werkt op een veilige manier samen met kaswerknemers, stopt bij obstakels en is uitgerust met vervangbare batterijen. Dat maakt mogelijk dat de robot continu kan opereren, zelfs 's nachts. Volgens Lotte van Rijn, ceo van Certhon, biedt de automatisering door Artemy een oplossing voor arbeidstekorten en zware fysieke arbeid in de land- en tuinbouw. Hidehiro Yokoo van Denso benadrukt dat hun expertise op het gebied van mobiliteit, beeldherkenning en robotica volledig geïntegreerd is in Artemy. Dat draagt bij aan een stabiele productie en het wereldwijde streven naar 'Growing anything, anywhere, For everyone.' Artemy is daarmee een belangrijke stap richting verdere automatisering en efficiëntie in de landbouwsector."

Ideale werknemer

Timo Kleijwegt van Certhon: "De beschikbaarheid van arbeid is wereldwijd een groot probleem. Als we alleen naar Nederland kijken, zien we dat de arbeidsmigranten niet meer alleen uit Polen komen, maar ook uit andere landen. Dat maakt communiceren en huisvesting lastig. Er zijn dus genoeg uitdagingen en daar moeten robots de oplossing voor bieden." Een ideale werknemer, want deze heeft als groot voordeel: "Ze drinken geen koffie, gaan niet met vakantie en werken 20 uur per dag in de kas."

Hygiëne

Martijn de Haas (robot engineer) legt in de onderstaande reportage van de WOS uit hoe de robot werkt. Een knap staaltje techniek, maar zoals bij alle tomatentelers is het ook zaak om virussen buiten de kas te houden. Hygiëne is dus heel belangrijk in de kas. Dat geldt ook voor de oogstrobot.

De Haas hierover: "De robot en de scharen waarmee deze knipt, worden steeds gedesinfecteerd. Sommige telers gaan nog iets verder en desinfecteren ook na iedere ronde de bakken waar de tomaten in worden verzameld. Dat is instelbaar."

Volgens Timo Kleijwegt betekent deze robot niet dat de vacatures voor menselijke medewerkers de prullenbak in kunnen: "Met de robot kunnen we tussen de 40 en 50 procent besparen. Maar het blijft een samenwerking tussen de robot en de werknemer."

Artemy is te zien op GreenTech Amsterdam in Hall 5, stand 05.250. De beurs wordt gehouden van 11 tot 13 juni, in RAI Amsterdam.

Categorieen:
Nieuws Westland Poeldijk