Archief
Tessa de Bruine

Tessa de Bruine

In de Hoek gevonden bot blijkt 50.000 jaar oud

Een stuk bot dat Tessa de Bruine uit De Lier onlangs vond op het strand in Hoek van Holland, blijkt 50.000 jaar oud. Dat werd haar dit weekend verteld tijdens het zee-evenement in Katwijk: een soort Tussen Kunst en Kitsch, maar dan voor botten. Medewerkers van Naturalis waren aanwezig om vondsten van bezoekers te onderzoeken.

"Toen ik aan het zwemmen was in Hoek van Holland, stuitte ik op een zwart stuk bot", zei De Bruine. "Ik vroeg me eerst af: is dit nou van hout? Maar er zit een heel vreemde ronding in, dus ik vermoed dat dit een stuk bot is. Dat wil ik nu laten onderzoeken, want ik hoop natuurlijk stiekem dat het iets van een dino is ofzo."

"Hoek van Holland is een interessante vindplaats", zegt deskundige Alice van Duijn van Naturalis tegen mediapartner Omroep West. "Daar is door de jaren heen ook zand uit oude bodemlagen uit zee opgespoten en daarin kun je soms oude botresten vinden."

Uitgestorven

Het stuk bot dat De Bruine laat zien is "heel mooi, donker en egaal van kleur", vindt Van Duijn. "Dat is wel een aanwijzing dat het een oud bot is. Het is een soort haak en aan de vorm kan ik zien dat het van een uitgestorven rund is: een steppewisent." Die dieren leefden in de tijd van de mammoeten, oftewel: de ijstijd. "Dit stuk bot is al snel zo'n 50.000 jaar oud. Dus je hebt een heel mooi souvenir gevonden uit de IJstijd."