Archief
Signbiblio

Signbiblio

Jonge kinderen steeds vaker niet gevaccineerd: inzet van prikbus is optie

Het aantal vaccinaties bij jonge kinderen in Westland is vorig jaar verder gedaald. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van de lokale VVD-fractie. Het gemeentebestuur staat positief tegenover mogelijkheden om de vaccinatiegraad te verhogen.

De WOS meldde vorige maand op basis van RIVM-cijfers al dat er in onze regio een dalende trend is in het aantal vaccinaties bij kinderen tot 2 jaar oud. Zo was in 2022 91,1 procent van de Westlandse kinderen gevaccineerd tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (de zogenoemde DPTP-prik). Bij bof, mazelen en rodehond (BMR) ging het om 93,5 procent.

Lees meer

Vaccinatiegraad bij kleine kinderen ook in onze regio gedaald

Wethouder Carlieke van Staalduinen (zorg en welzijn) laat nu weten, dat er in 2023 opnieuw sprake was van een afname. Bij DKTP naar 90,3 procent en bij BMR naar 92,9 procent. Bij beide vaccinaties zit Westland overigens nog wel boven het landelijk gemiddelde en het gemiddelde in de regio Haaglanden. "Voor zowel DKTP als BMR is in Westland sprake van een dalende trend (DKTP in 2016 96,2 procent en in 2023 90,3 procent en BMR in 2016 96,1 procent en in 2023 92,9 procent)", aldus de wethouder. Volgens het RIVM is een vaccinatiegraad van 95 procent belangrijk om de bevolking te kunnen blijven beschermen en uitbraken van infectieziekten te voorkomen.

Ouders hebben overigens verschillende redenen om hun kind niet te laten vaccineren. "Het kan gaan om mensen met een immigratieachtergrond die door een taalachterstand moeilijk te bereiken zijn, of mensen die om religieuze of levensbeschouwelijke redenen hun kinderen niet laten vaccineren. Daarnaast zijn er steeds meer mensen, ook hoogopgeleiden, die minder vertrouwen hebben in de medische wetenschap. Hier is een groep bijgekomen van wie het vertrouwen in de overheid flink is afgenomen. Ook zien we dat informele informatiestromen omtrent vaccineren o.a. via social media veel invloed hebben op de beeldvorming over vaccineren."

"Een laatste mogelijke beweegreden waarom ouders hun kind niet laten vaccineren is dat het succes van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) in de afgelopen jaren de urgentie tot handelen bij ouders heeft weggenomen. Infectieziekten waarvoor het RVP beschermt zijn als het ware verdwenen uit het straatbeeld", aldus Van Staalduinen.

Prikbus

Het college is het met de VVD eens dat zoveel mogelijk kinderen gevaccineerd zouden moeten zijn. Daarover is het in gesprek met GGD Haaglanden en JGZ Zuid-Holland West. Zo is het inzetten van een zogenoemde prikbus een optie. Zo'n bus staat dan op een bepaald dagdeel in een wijk en ouders kunnen dan met hun kind vrij inlopen. Maar ook het organiseren van vrije inloopmomenten en het uitbreiden van openingstijden bij het Centrum Jeugd en Gezin zou mogelijk kunnen helpen. "Het college staat sympathiek tegenover het wegnemen van belemmeringen en inzetten op flexibiliteit, wanneer blijkt dat dit de oorzaak is van de dalende vaccinatiegraad."

Een andere mogelijkheid is het duidelijker en op maat informeren van ouders over infectieziekten. "De gemeente is hierover in gesprek met JGZ-ZHW in het kader van een nog te ontwikkelen actieprogramma."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland