Archief
Signbiblio

Signbiblio

Vaccinatiegraad bij kleine kinderen ook in onze regio gedaald

Jonge kinderen in met name Westland en Maassluis zijn steeds vaker niet gevaccineerd tegen ziektes als kinkhoest. De afgelopen jaren is het aantal gevaccineerden zelfs behoorlijk afgenomen.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldde vorige maand dat het aantal pasgeboren baby's dat ernstig ziek is door kinkhoest snel toeneemt. De toename is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals dezogeheten Biblebelt, waar veel streng gereformeerden wonen.

Dat bericht was ook de Westlandse VVD-fractie opgevallen. "Het RIVM heeft eerder al geconstateerd dat het aantal jonge kinderen dat alle basisvaccinaties tegen infectieziekten heeft gekregen kleiner wordt. In de jongste leeftijdsgroep, tot en met 2 jaar, daalt dit zelfs tot onder de 90 procent." Voor raadslid Suzanne van Erven en steunraadslid Jim van der Meer reden om bij het college van B en W aan de bel te trekken. Zij zijn beiden ouder van een jong kind en maken zich zorgen. "Kleine kinderen spelen met elkaar bij de kinderopvang en één ziek kind kan snel grote gevolgen hebben voor de rest van de groep. Het is daarom enorm belangrijk dat zoveel mogelijk Westlandse kinderen zijn ingeënt tegen infectieziekten."

91 procent

De VVD'ers zijn benieuwd hoe het zit met de vaccinatiecijfers in onze regio. Die blijken te vinden bij het RIVM zelf. Het rijksinstituut publiceerde eind juni vorig jaar een rapport met daarin de cijfers over 2022. Daarin is te lezen dat van de kinderen in Westland in 2020 zijn geboren, 91,1 procent een DKTP-vaccinatie heeft gekregen. Deze vaccinatie beschermt kinderen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Dat is een stuk minder dan een jaar eerder toen dat aantal nog op 97 procent lag.

Niet alleen in Westland is de vaccinatiegraad lager, ook in andere delen van het land. In Maassluis daalde het percentage van 92,7 naar 87,3 procent en in Midden-Delfland van 95,4 naar 94,7 procent. "Het RIVM maakt zich zorgen om deze daling. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziekten te voorkomen. Het RIVM vindt het daarom belangrijk dat alle betrokken partijen uitzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen", staat in het rapport.

Er is voor kinderen tot 2 jaar een aantal verschillende vaccinaties beschikbaar. Naast DKTP is dat Hib (Haemophilus influenzae type b), BMR (bof, mazelen en rodehond), MenC/ACWY (meningokokken), Pneumokokken en hepatitis B. In Midden-Delfland had 93,6 procent van de kinderen al deze vaccinaties. In Westland lag dat op 89,2 procent en in Maassluis 'slechts' 85,6 procent.

Er zijn ook kinderen die geen enkele vaccinatie hebben. In Maassluis is dat aantal met 7,8 procent het hoogst. In Westland is 4,4 procent helemaal niet gevaccineerd en in Midden-Delfland 2,1 procent.

Prikbus

De VVD-fractie heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Hierin opperen zij ook verschillende maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het inzetten van een prikbus of vrije inloopmomenten om zo het vaccineren laagdrempeliger te maken. Ook een op maat gemaakte campagne kan wellicht helpen. Van Erven en Van der Meer zijn benieuwd hoe het college tegen die maatregelen aankijkt.
De vragen moeten normaal gesproken binnen een maand worden beantwoord.