Archief

Westlandse jongeren kunnen online terecht bij seksspreekuur

Een fysiek spreekuur waar jongeren terecht kunnen met allerlei vragen rondom seksualiteit, een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wilde daar eind vorig jaar geen geld aan uitgeven. De GGD is daarom deze week met een andere oplossing begonnen: online seks consults.

Westlandse jongeren zouden door de opstelling van de raad alleen terecht kunnen bij de fysieke spreekuren in Den Haag, Delft en Zoetermeer van Sense. Dat is het centrum voor seksuele gezondheid, een programma van de GGD. Je kunt er anoniem terecht met vragen over soa's, zwangerschap, anticonceptie en andere zaken rondom seksualiteit. Een online consult past volgens Bertine Dunning, afdelingsmanager van de GGD Centrum Seksuele Gezondheid, bij de belevingswereld van jongeren. "En het spreekuur wordt nu, ook voor gemeenten waar de fysieke spreekuren niet zijn, gemakkelijker toegankelijk."

Commotie

Het zorgde einde vorig jaar voor flink wat commotie, toen een meerderheid van de Westlandse raad vóór de motie van Forum voor Democratie stemde om geen geld beschikbaar te stellen voor een onderzoek om Sense ook naar Westland te halen. De motie werd met 28 voor en 11 stemmen tegen aangenomen. Volgens Forum voor Democratie Westland zou Sense jongeren aanzetten tot ‘woke-gedachtegoed’ en transseksualiteit. Andere raadsleden waren vooral van mening dat jongeren al op andere plekken terecht zouden kunnen met hun vragen over seksualiteit, zoals de huisarts. Nog meer geld uitgeven aan dit soort voorlichting zou onzinnig zijn.

Het Seksuele Gezondheids Centrum van de GGD ziet juist dat jongeren liever naar hen stappen dan naar de huisarts gaan. "De huisarts is vaak iemand waar jongeren al jaren komen en de rest van de familie ook zit. Wij zijn laagdrempelig, vertrouwelijk en hebben expertise op dit gebied in huis. Dat zorgt ervoor dat jongeren de juiste informatie krijgen en daardoor een fijn seksleven ervaren en weerbaar zijn."

'Ik vraag het wel aan mijn ouders'

Jongeren in het Westland zijn blij dat de GGD nu met online consults komt, blijkt uit een rondvraag op straat. "Ik zou er zeker gebruik van maken", aldus een meisje in Naaldwijk. "Het is belangrijk dat je alles kan vragen." De jongeren geven ook aan dat naar de huisarts gaan niet altijd een oplossing is. "Ik voel me daar niet prettig bij", reageert iemand. Maar er zijn ook jongeren die er niet op zitten te wachten. "Ik vraag het wel gewoon aan mijn ouders", aldus een jongedame. Daarnaast zeggen jongeren dat ze genoeg op school leren. "We hebben het er ook over bij biologie", zegt een jongen. "Dat vind ik wel duidelijk genoeg."

Raadslid Benjamin Hofland is nog steeds furieus dat zijn collega-raadsleden vóór de motie stemde om Sense in de ban te doen. "Elke zichzelf respecterende gemeente zou dit gewoon voor z’n jongeren moeten aanbieden." Daarnaast is het argument dat jongeren bij de huisarts terecht kunnen volgens hem ook niet waar. "Huisartsen hebben het na corona veel drukker gekregen. Door een spreekuur als Sense in ere te houden, ontlasten we juist de huisarts."

Hoewel de Westlandse jongeren nu in elk geval online geholpen kunnen worden, sluit Hofland niet uit dat het spreekuur alsnog fysiek naar het Westland toekomt. "Het college wil dit ook niet. We zullen opnieuw met elkaar om de tekentafel moeten. En anders gaan we het zelf organiseren."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland