Archief

Westland wil geen seksspreekuur voor jongeren

"We zijn een regenbooggemeente. Maar als puntje bij paaltje komt, dan komt er weinig van terecht", zegt Benjamin Hofland van D66 Westland. Hij doelt op de motie om niet te onderzoeken of het jongerenspreekuur Sense van de GGD ook in Westland kan worden gehouden.

Volgens de indiener van de motie in de gemeenteraad, Forum voor Democratie, staat Sense bol van het 'woke- en LHBTI-gedachtegoed' waaronder het spreken over 'transseksuelen en interseksen'. De motie werd afgelopen woensdag aangenomen en heeft heel wat stof doen oplaaien. Hofland: "Dit druist tegen alles in."

GroenLinks en D66 spreken nog steeds hun afschuw uit over het aannemen van deze motie. Ook zou Sense aandacht besteden aan "geslachtsoperaties en seks na een geslachtsoperatie". Het maken van rigoureuze keuzes door jongeren moet dan ook "niet beïnvloed worden door de overheid en ook niet gefaciliteerd worden door de gemeente", meent Forum voor Democratie. De motie werd met een meerderheid van 28 voor en 11 stemmen tegen aangenomen.

Sense is het centrum voor seksuele gezondheid, een programma van de GGD. Je kunt er als je wil anoniem terecht met vragen over soa's, zwangerschap, anticonceptie en seksualiteit.

"Ik kan er gewoon met mijn pet niet bij", zegt Duncan Plomp, fractievoorzitter van GroenLinks. "Dit spreekuur is heel waardevol voor jongeren en valt onder onze wettelijke plicht. Daarnaast wordt een bepaalde groep enorm geframed". Hofland (D66): "VVD, en Westland Verstandig zeggen altijd klaar te staan voor deze doelgroepen, wij zijn voorstander van minimabeleid. Dat deze doelgroep zich juist kan ontplooien. Maar in onze daden doen we wat anders. Hier wordt een grondwet met voeten getreden."

GroenLinks en D66 reageren overtrokken, meent voorstemmer Westland Verstandig. "Zij doen net alsof als je vóór deze motie gestemd hebt, je tegen transseksualiteit en de LHBTI-gemeenschap bent", aldus fractievoorzitter Peter Duijsens. "We vragen ons alleen af of we het als gemeente moeten faciliteren. Wij vinden dat Sense wel erg veel aandacht vraagt voor een al dan niet bestaand probleem. Ze wakkeren in onze ogen zelfs problemen aan. En dat is niet nodig. Wij vinden dat we ons geld anders moeten uitgeven."

Volgens voorstemmer VVD zit het in een dubbeling in uitgaven. "De Westlandse VVD heeft de motie van FvD inzake het Sense-spreekuur van GGD inderdaad gesteund", reageert Roel Batelaan, raadslid van de VVD. "Hierbij is wel een stemverklaring afgegeven, waarbij is aangegeven dat de constateringen en overwegingen over de LHBTI-gemeenschap en transseksualiteit in de motie niet worden gesteund. Wél steunt de Westlandse VVD het verzoek aan het college van B en W om vanuit gemeente Westland geen geld te steken in deze spreekuren. Volgens ons is er al aanbod voor deze groep en is er nu dus sprake van een dubbeling in uitgaven."

Vooral vragen over anticonceptie

"Er lijkt discussie te zijn over het gedachtegoed van Sense-spreekuren", aldus gezondheidsdienst GGD. "Tijdens het Sense-spreekuur geven wij seksuele voorlichting aan jongeren tot 25 jaar. Het merendeel van de vragen tijdens het spreekuur gaat over anticonceptie. Dit is voornamelijk een hulpvraag van vrouwen. Tijdens het spreekuur wordt indien gewenst ook gratis anticonceptie verstrekt."

Praten over seks en seksuele voorlichting met jonge mensen is volgens de GGD cruciaal, omdat het hen onder andere helpt zich bewust te worden van grenzen. "Daardoor de kans op seksueel overschrijdend gedrag vermindert. Bovendien bevordert goede voorlichting een goede seksuele gezondheid en vermindert het risico op soa's."

'Grote fout gemaakt'

Volgens VVD'er Batelaan wordt zijn partij nu onterecht in een homofobe hoek weggezet. "Wij hebben in ons coalitieakkoord staan dat we er voor deze groep willen zijn. En dat willen we ook, maar niet via dit spreekuur. Laten we bijvoorbeeld eerst bekijken of mensen met vragen over seksualiteit of gender bij de huisarts terecht kunnen. Die kan eventueel zorgen voor een doorverwijzing."

Duncan Plomp van GroenLinks vindt het een zwak argument van de VVD. "Als er al een dubbeling in uitgaven zit, dan is dit niet de motie om dat mee op te lossen. Zeg dan tegen het college: ga eens bij de GGD kijken of bepaalde programma's niet met elkaar overlappen en of dat dan beter kan. Maar dan hoef je niet zo'n vreselijke motie aan te nemen. We hebben hier een grote fout gemaakt."