College Westland: Veiling moet plaatsmaken voor Expeditie
Het Westlandse college van B en W heeft definitief besloten om de nieuwbouw voor ISW Irenestraat op de plek van De Veiling te realiseren en het ontmoetingscentrum daarin te integreren. Er is geen plek ingeruimd voor de WOS. Op de locatie van het huidige schoolgebouw moet een combinatie komen van wonen, parkeren en groen.
De gemeenteraad wordt gevraagd 22,7 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van wat De Expeditie gaat heten. Eind vorig jaar kwam het voornemen al naar buiten om niet op de huidige plek van het ISW maar op de plek van De Veiling een nieuwe school te bouwen. Daaraan wordt ruimte toegevoegd die 's avonds gebruikt kan worden voor culturele activiteiten en evenementen. De huidige gebruikers van De Veiling zouden daarvan dan gebruik kunnen maken.
Dit kwam het college op ongezouten kritiek te staan van collegepartij Westland Verstandig, die het plan een 'onbegrijpelijke en onacceptabele draai van 180 graden' noemde. Voorman Peter Duijsens sprak van 'kapitaalvernietiging', omdat er de afgelopen jaren ruim 2 miljoen euro is geïnvesteerd in het opknappen van De Veiling. De partij heeft zich echter door de argumenten van het college laten overhalen. In schriftelijke vragen over De Veiling schrijft Duijsens namelijk: "Westland Verstandig is onder strakke voorwaarden inmiddels akkoord met dit plan". Wel wil Westland Verstandig de absolute verzekering dat wat door het college is toegezegd ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dan gaat het onder meer over afspraken met het ISW over het gebruik van de ruimte in het nieuwe schoolgebouw door de huidige gebruikers van De Veiling en over de ontwikkeling van betaalbare woningen voor starters en senioren op de huidige ISW-locatie.
Hard nodig
Een nieuwe school is hard nodig gezien de staat van het huidige ISW Irenestraat, aan de overkant van De Veiling. Nieuwbouw op dezelfde locatie zou betekenen dat de leerlingen tijdens de bouw elders zouden moeten worden ondergebracht. Volgens het college zou dat zo'n 3,5 miljoen euro kosten. Door de school op de plek van De Veiling te bouwen, kan dat geld voor iets anders worden gebruikt. Weliswaar is de afgelopen jaren veel geld in De Veiling gestopt als gevolg van asbestsanering, maar volgens het college heeft dat de bouwkundige en installatietechnische kwaliteit van het gebouw niet verbeterd. Alleen de twee cultuurzalen zijn voorzien van een andere uitstraling en inrichting. Een echte renovatie, die gezien de staat van het bouw echt noodzakelijk is, zou zeker nog eens 6,7 miljoen kosten.
Het college wijst bovendien op de huidige exploitatieproblemen. De Veiling had vorig jaar een bezettingsgraad van minder dan 10 procent en een exploitatietekort van ongeveer 170.000 euro. "Door de activiteiten een plek te geven binnen de multifunctionele ruimten van de school is er een belangrijke drager voor de exploitatie. Dit voorkomt (...) een overwegend leegstaand schoolgebouw na schooltijden en een niet exploitabel ontmoetingscentrum op zeer geringe afstand van dit schoolgebouw", schrijft het college.
December vorig jaar is er een bewonersbijeenkomst geweest, waarin de plannen zijn besproken. De tips en aandachtspunten (over verkeersoverlast, parkeren, zicht en geluid) zullen volgens het college worden meegenomen bij de verdere uitwerking van wat het Onderwijs- en Ontmoetingscentrum wordt genoemd. Ook de huidige gebruikers van De Veiling, zoals kinderopvang Simba, de bibliotheek en muziekvereniging Pius X, hebben zich achter het plan geschaard, aldus het college. Voor hen zal tijdens de bouw tijdelijk onderkomen moeten worden gevonden. De gesprekken hierover zijn inmiddels gaande.
Toekomst
Dat wordt afgezien van huisvesting van de WOS in De Expeditie (een voornemen uit het coalitieakkoord) heeft volgens het college te maken met onduidelijkheid over de toekomst van de omroep. Er is sprake van een nieuw landelijk bestel voor de lokale omroepen en basisfinanciering vanuit het Rijk. "Het blijft echter onduidelijk of de WOS toetreedt en wanneer dit zal gebeuren", schrijft het college. De wetgeving waarop dit allemaal is gebaseerd, wordt steeds uitgesteld. "Een kostbare permanente huisvestingsoplossing voor de WOS wordt daarmee ontraden, zolang het toekomstperspectief van deze lokale omroep onduidelijk is".