Archief
WOS

WOS

Herstel zwembad De Hoge Bomen gaat gemeente 250.000 euro kosten

De herstelwerkzaamheden in het zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk gaan de gemeente Westland 250.000 euro kosten. Dat heeft het college van B en W aan de gemeenteraad laten weten. In het complex zitten meerdere lekkages.

De herstelwerkzaamheden zijn nodig om ervoor te zorgen dat het zwembad de komende jaren open kan blijven. Naar verwachting is het karwei voor het einde van het jaar afgerond en kan het bad met ingang van 2024 heropend worden. Wethouder Anko Goudswaard hoopt dat dit al in de kerstvakantie het geval kan zijn.

In maart dit jaar werd gestart met de renovatie van het complex. Deze renovatie betrof vervanging van installaties, groot onderhoud aan de diverse binnen- en buitenbaden, enige bouwkundige ingrepen en opwaardering van verblijfsruimten. Tijdens deze werkzaamheden zijn diverse verborgen gebreken 'boven water gekomen'. In de zomer is dit met spoed aangepakt en kon de heropening op 7 augustus plaatsvinden.

Bovengemiddeld waterverbruik

Direct na oplevering werd er een bovengemiddeld waterverbruik geconstateerd, zo meldde wethouder Anko Goudswaard. Er liep volgens hem gemiddeld dertig kuub water per dag weg. "Na onderzoek blijkt het hoge waterverbruik te komen door diverse lekkages. Dergelijke lekkages zijn een veel voorkomend verschijnsel als gevolg van het vullen van de bassins na leegstand, door wisselende zettingsdruk en temperatuurwisselingen. Een aantal van deze lekkages zijn door aansluitende ingrepen verholpen, zoals de vervanging van oude leidingen." Ondanks deze ingrepen bleef het zogeheten L-bad een bovengemiddeld waterverbruik houden.

Om dit bad te inspecteren en de lekkage te verhelpen, werd er door exploitant Optisport een sluiting van twee weken ingelast. Bij aanvang van deze werkzaamheden werd er een niet eerder ontdekte lekkage geconstateerd. "Een onafhankelijke specialist heeft de oorzaak van deze lekkage aangemerkt als onjuiste kitvoegen. De aannemer geeft aan dit binnen de garantievoorwaarden te kunnen herstellen."

Onderzoek

De onverwachte ontwikkelingen hebben geleid tot een verder onderzoek naar de staat van het complex. Daaruit bleek dat de verouderde staat van het zwembad de komende jaren voor problemen kan zorgen, zoals nieuwe lekkages, waardoor het mogelijk gesloten moet worden. "Om de genoemde problemen duurzaam weg te nemen, is besloten de vloer te voorzien van isolatieplaten, die de ondergrond moeten stabiliseren. Daarna wordt de vloer voorzien van een waterdichte coating", aldus de gemeente.

Daarnaast moeten er verschillende andere onvoorziene werkzaamheden plaatsvinden, die variëren van het waterdicht maken van de kelderbak van de technische ruimte tot het vervangen van leidingen die lekkages vertonen.
Eerder interviewde de WOS wethouder Anko Goudswaard over dit onderwerp: