Archief
WOS

WOS

Instructiebad De Hoge Bomen zeker tot half december dicht

Het instructie- en wedstrijdbad van zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk is zeker tot half december gesloten wegens een ingrijpende spoedreparatie, zo blijkt uit een memo van wethouder Anko Goudswaard aan de Westlandse gemeenteraad.

Dit is een forse tegenvaller voor zowel exploitant Optisport als de gemeente Westland. In maart dit jaar werd gestart met de renovatie van zwembad De Hoge Bomen. Deze renovatie betrof vervanging van installaties, groot onderhoud aan de diverse binnen- en buitenbaden, enige bouwkundige ingrepen en opwaardering van verblijfsruimten. Tijdens deze werkzaamheden zijn diverse verborgen gebreken 'boven water gekomen'. In de zomer is dit in samenspraak met de aannemende partijen met spoed aangepakt en kon de heropening op 7 augustus plaatsvinden.

Bovengemiddeld waterverbruik

Direct na oplevering werd er een bovengemiddeld waterverbruik geconstateerd, zo meldt Goudswaard. Er liep volgens hem gemiddeld dertig kuub water per dag weg. "Na onderzoek blijkt het hoge waterverbruik te komen door diverse lekkages. Dergelijke lekkages zijn een veel voorkomend verschijnsel als gevolg van het vullen van de bassins na leegstand, door wisselende zettingsdruk en temperatuurwisselingen. Een aantal van deze lekkages zijn door aansluitende ingrepen verholpen, zoals de vervanging van oude leidingen. Ondanks deze ingrepen bleef het L-bad een bovengemiddeld waterverbruik houden.

Om het zogeheten L-bad te inspecteren en de lekkage te verhelpen, werd er vorige week door Optisport een pauze van twee weken ingelast, waarbij het L-bad niet in gebruik is. Bij aanvang van deze werkzaamheden werd er een niet eerder ontdekte lekkage geconstateerd. "Een onafhankelijke specialist heeft de oorzaak van deze lekkage aangemerkt als onjuiste kitvoegen. De aannemer geeft aan dit binnen de garantievoorwaarden te kunnen herstellen."
De onverwachte ontwikkelingen hebben geleid tot een verder onderzoek naar de staat van het huidige (verouderde) zwembad.

Artikel gaat verder onder de video.

Aanpak en vervolg

Door de twee uitvoerende aannemers van de renovatie worden momenteel de eerder afgesproken werkzaamheden (dichtzetten oude gaten en vervangen van leidingen) uitgevoerd. Als gevolg van de recente ontdekking van de onverwachte lekkage wordt er geïnventariseerd welke vervolgstappen er genomen moeten worden, om het zwembad open te kunnen houden voor recreatie.
Hierbij zal het gaan om ingrepen die buiten de garantieregeling behoren. De vervolgstappen zullen in samenspraak met de gemeente Westland worden bepaald.


De geschetste ontwikkelingen lijken momenteel te leiden tot een sluiting van tenminste vier weken van het L-bad. De gemeente vindt het erg vervelend dat als gevolg van deze ontwikkelingen er minder gezwommen kan worden en er zwemlessen uitvallen of verplaatst worden naar een ander zwembad.