Archief
WOS

WOS

Rotonde mogelijk oplossing voor verkeersprobleem Maassluiseweg

Er komt mogelijk een rotonde op de kruising van de Koningin Julianaweg, Oude Veiling en Maassluiseweg in Maasland. Daar doet de gemeente Midden-Delfland momenteel onderzoek naar.

De Maassluiseweg, en dan met name bij de kruispunten bij de Koningin Julianaweg en Oude Veiling, is al jaren onderwerp van discussie. De weg geldt als een belangrijke ontsluitingsroute tussen Maasland/Maassluis en de A4. Er gebeuren verhoudingsgewijs veel ongelukken. Als gevolg van de nieuwbouwontwikkelingen in de nabijgelegen wijk Wilgenrijk in de Dijkpolder in Maassluis wordt een verdere toename van verkeer verwacht. Dit kan de verkeersveiligheid verder verslechteren, mede vanwege de onoverzichtelijke fietsoversteekplaatsen.

In veertig jaar tijd is de weg bijna twintig keer aangepakt, maar een ideale situatie is er nog altijd niet. Midden-Delfland had eerder met buurgemeenten Maassluis en Westland het verkeerskundig bureau Sweco opdracht gegeven onderzoek te doen naar een betere verkeersafwikkeling op en rond de A20 in het gebied tussen de Blankenburgverbinding en de aansluiting Maasdijk. Dat leverde echter vooral oplossingen op voor de middellange- en lange termijn, terwijl in Maasland snel actie nodig zou zijn. De enige geboden oplossing voor de korte termijn, het instellen van eenrichtingsverkeer op de Maassluiseweg, bleek niet haalbaar. In november 2022 besloot de gemeente een wegversmalling aan te brengen op de Maassluiseweg, al was dit vooral een tussenoplossing.

In 2016 had het college van B en W nog het plan om verkeerslichten te plaatsen op de kruising bij de Kerkweg. Dat zou een unicum zijn, want in Maasland staan nergens verkeerslichten. De gemeenteraad zag op dat moment echter niets in dit plan.
Toenmalig burgemeester Arnoud Rodenburg pleitte twee jaar later overigens opnieuw voor verkeerslichten, toen enkele dagen eerder een meisje op de fiets betrokken raakte bij een ongeluk.

In het coalitieakkoord dat vorig jaar is gesloten tussen CDA, D66 en VVD (de laatste partij is inmiddels uit de coalitie gestapt), is beloofd de situatie proactief op te lossen. "Dit is een complexe situatie en we zijn op dit moment druk met het technische onderzoek", liet een gemeentelijk woordvoerder enkele weken geleden nog weten aan de WOS, toen de weg aan de orde kwam in de serie 'Gevaarlijkste wegen'. Inmiddels meldt wethouder Melanie Oderwald het volgende aan de gemeenteraad: "Op dit moment onderzoeken wij de optie om een rotonde te plaatsen op de kruising van de Koningin Julianaweg, Oude Veiling en Maassluiseweg. De haalbaarheid toetsen wij op dit moment. Als de oplossing haalbaar is, dan zullen we met Maasluis in overleg gaan over de nieuwe optie."

De WOS belichtte de situatie onlangs in de serie 'Gevaarlijkste wegen':