Archief
WOS

WOS

Van der Tak wil best praten over ministerspost: 'Maar denk dat er een nee uitkomt'

Sjaak van der Tak wil na zijn vertrek bij LTO Nederland, eind dit jaar, twee dagen 'afkickend' gaan werken. Maar mocht hij na de verkiezingen gebeld worden voor een ministerspost, dan slaat hij die niet direct af.

Van der Tak heeft als oud-burgemeester van Westland en later voorman van Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland veel kennis en expertise op het gebied van de land- en tuinbouw. Wat dat betreft zou hij zomaar kandidaat kunnen zijn voor de functie van minister van Landbouw. Wat als hij na de komende verkiezingen gebeld wordt? "Dan zeg ik, op dit moment, zeker geen 'ja', maar ik hang ook niet op. Er zal altijd een gesprek plaatsvinden", vertelt hij in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Maar ik denk dat er vanwege mijn kleinkinderen (Van der Tak heeft er elf, red.) een 'nee' uitkomt."

Vorige week maakte Van der Tak bekend na drie jaar te stoppen als voorzitter van LTO Nederland. Hij gaat niet voor een tweede termijn. "Belangrijkste element is voor mij, dat ik over drie jaar 70 ben. Dat is een leeftijd waarvan ik eindelijk vind dat er een jongere moet komen die twee periodes doet van drie jaar. Zodat die een goed begin kan maken." Zijn bekendmaking leverde hem 323 berichtjes op. "Daar doe je ongeveer zes uur over voordat je ze allemaal persoonlijk hebt beantwoord."

Boeren op de koffie

Het waren drie roerige jaren waarin het vooral ging over nieuwe stikstofnormen en de komst van een nieuw landbouwakkoord. "Ik had vooraf niet verwacht dat het zo'n hectische baan zou zijn. Wat ik wel wist, was dat er vraagstukken aankwamen vanuit Europa die negatief zouden zijn voor onze boeren en tuinders. Ik dacht wel: hoe kunnen we dat met elkaar doen? Maar ik had altijd aan de ene kant toch wel een redelijke overheid verwacht. Deze overheid, zowel in Brussel, maar zeker in Nederland, is veel strikter. Als je een beleid hebt, zetten ze daar een kop bovenop. Daarom ook die protesten, ook bij de minister."

Niet alleen de minister kreeg bezoek, ook bij de woning van Van der Tak in Honselersdijk stonden er boeren op de stoep. "Ik heb ze, tegen alle protocollen in, gewoon binnengelaten om koffie te drinken. Het was 21.10 uur. We hebben tot 22.45 uur een gesprek gehad. Door met elkaar in gesprek te blijven, zijn de boerenprotesten wel afgenomen."

De boerenprotesten hebben niet meegespeeld in zijn beslissing om te stoppen. "Als ik terugkijk en ik zou 60 zijn, dan zou ik voor de volle twee periodes gaan. Je kunt heel veel betekenen. Neem stikstof, daar wordt bij deze verkiezingen amper over gesproken. Dat hebben we heel erg gedownsized", vervolgt Van der Tak. "Het is heel verkeerd ingestoken, ze begonnen met gedwongen uitkoop. Boeren moesten hun bedrijf inleveren! Dat krijg je er bij mij echt niet door."

Bellen met Pieter Omtzigt

Van der Tak heeft een goede band met Pieter Omtzigt, de oud-CDA'er die nu met zijn eigen Nieuw Sociaal Contract (NSC) deelneemt aan de verkiezingen. De twee spreken elkaar regelmatig. "Ik kan je zelfs melden dat wij (Van der Tak en zijn partner, red.) een keer op vakantie waren en ik tot 03.00 uur met Pieter heb gebeld. Feit was toen dat hij wel alleen was, maar niet helemaal afscheid had genomen van het CDA. Ik heb geprobeerd om hem weer dichterbij te brengen."

"Wanneer hij met een eigen partij zou komen, hoopte ik dat hij elementen zou hebben die dicht liggen bij een christendemocratische levensbeschouwing. In het programma dat hij heeft gaat het over bestaanszekerheid en wonen. Daar zet hij ook voedsel bij. In zijn boek had hij dat nog niet. Dat gesprek heeft toch ergens toe geleid.

In september werd bekend dat Van der Tak nadacht over een overstap naar de partij van Omtzigt. Hij deed het uiteindelijk niet. "Feit is dat hij mee heeft gevraagd voor een rol als adviseur. (...) We hebben absoluut contact met elkaar, maar het is niet zo dat ik naar NSC ga. Ik blijf trouw aan het CDA."

Het hele gesprek met Sjaak van der Tak zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.