Archief
Archief WOS

Archief WOS

Sjaak van der Tak invloedrijkste persoon in food en agri

Sjaak van der Tak staat dit jaar op 1 in de FoodAgriTop50. In deze lijst staan de 50 invloedrijkste personen in de voedsel- en agribusinesssector.

Van der Tak is tegenwoordig voorman van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, nadat hij eerder burgemeester was van de gemeente Westland. Hij wordt door vakblad Food&Agribusiness omschreven als 'ervaren lobbyist die zijn tentakels overal heeft'. Van der Tak speelde vanuit zijn functie dit jaar een belangrijke rol in de stikstofdiscussie.

"Zijn nauwe banden met de politiek – zelf CDA-coryfee – worden hem in boerenkring niet overal in dank afgenomen, maar zijn tegelijkertijd zijn kracht. Van der Taks netwerk is enorm. Hij weet zijn diplomatieke kunsten in te zetten voor zijn achterban. Wie niet aan tafel zit, staat op het menu, dus meepraten is belangrijk, vindt de voorman. Van der Tak heeft ogenschijnlijk geen moment getwijfeld om zich te gaan bemoeien met het landbouwakkoord", aldus het juryrapport.

Andere streekgenoten in de lijst zijn:

  • André van Troost, bestuursvoorzitter van Lely (13);
  • Jelte van Kammen, algemeen directeur Harvest House (22);
  • Rob Baan, directeur van Koppert Cress (28);
  • Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland (33).

De FoodAgriTop 50 is dit jaar samengesteld op basis van de weging van zo'n tweehonderd personen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse food- en agribusiness. Het doel van deze lijst is om in beeld te brengen wie er aan de touwtjes trekt in de sector. Daarbij wordt vooral gekeken naar de personen, maar ook naar de bedrijven die zij vertegenwoordigen. De weging vindt plaats op basis van feiten en meningen. De feiten bestaan uit omzetcijfers en/of omvang van de organisatie. Het aantal commissariaten en andere nevenfuncties tellen mee in de beoordeling onder het kopje netwerk. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in zware en lichte bestuursfuncties. De zwaarstwegende factor in deze afweging zijn de wapenfeiten, waarmee de prestaties worden aangegeven die een positieve bijdrage leveren aan de resultaten van het bedrijf of de organisatie.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland