Archief
Archief WOS

Archief WOS

Sjaak van der Tak zwaait af als voorzitter LTO Nederland

Sjaak van der Tak ziet af van een eventuele tweede periode als voorzitter van de agrarische belangenorganisatie LTO Nederland. Hij stopt na zijn huidige bestuurstermijn op 31 december.

Van der Tak: "De afgelopen drie jaar heb ik het gewaardeerd om vanuit deze rol van betekenis te zijn voor de Nederlandse landbouw, in binnen- en buitenland. Het was een eer om drie jaar lang een gezicht en een stem te mogen geven aan onze boeren en tuinders. Zo’n opdracht kun je alleen waarmaken als je je daar honderd procent voor inzet."

Hij vervolgt: "Het legde ook een groot beslag op mezelf, op mijn gezin en familie. Nu ik 67 ben geworden, heb ik het besluit genomen om een stap terug te zetten. Oók vanwege het feit dat er in politiek Den Haag de komende maanden veel zal veranderen. Het is effectiever en wenselijker als een nieuwe voorzitter die verandering vanaf het begin mee kan maken. De agrarische sector houdt mijn warme hart en betrokkenheid, maar vanaf januari niet langer vanuit deze positie."

Drie jaar

Van der Tak werd in november 2020 door de ledenraad van de destijds 35.000 leden tellende LTO benoemd voor een periode van drie jaar. Hij startte als LTO-voorzitter op 1 januari 2021. In de jaren ervoor was hij voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Eerder was hij dertien jaar burgemeester van Westland en acht jaar wethouder in Rotterdam.