Archief
District8

District8

Na wilde achtervolging reed man in op politie: 'Agent vreesde voor zijn leven'

"Mijn hele leven is verwoest", is het eerste wat verdachte Ahmed D. donderdag zei in de rechtbank over het incident op 10 mei dit jaar aan de Gantel in Den Hoorn waarbij hij werd neergeschoten door de politie.

De 26-jarige Algerijn wordt ervan verdacht na een lange en wilde achtervolging in een gestolen Jeep en onder invloed van cocaïne in te hebben gereden op een agent. Vervolgens rende de man weg en werd hij neergeschoten door de politie. Donderdag stond hij voor de eerste keer in deze zaak voor de rechter. Dat gebeurde in een zogenoemde pro-formazitting, waarbij de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld.

Achtervolging

Die woensdag 10 mei rond het middaguur wilde de politie de bestuurder van een auto, een grijze jeep met Frans kenteken, staande houden vanwege gevaarlijk rijgedrag op de snelweg bij Barendrecht. Toen de bestuurder het stopteken negeerde, zetten agenten de achtervolging in.

Het werd een lange achtervolging, waarbij D. roekeloos reed. "Hij verklaart zelf wel 180 kilometer per uur te hebben gereden", zei de officier van justitie op de zitting. Ook zou de verdachte tegen het verkeer in op een afrit hebben gereden. Na een dollemansrit verliet D. bij Den Hoorn de snelweg en werd de achtervolging vervolgd in de bebouwde kom. Nabij de Gantel in Den Hoorn kwam de achtervolging tot stilstand, nadat de auto tegen een brugleuning aanreed.

Een agent stapte uit om de man aan te houden, waarop D. achteruit zou hebben ingereden op de politieagent die daardoor geplet dreigde te worden. "De agent vreesde voor zijn leven", aldus de officier van justitie. Na het inrijden op de agent sloeg de Algerijn rennend op de vlucht en schoot de politie hem neer. D. werd met een schotwond in de buikstreek overgebracht naar het ziekenhuis.

Vol geheugenkaartje

Het politievoertuig van de agent op wie werd ingereden, is uitgerust met een camerasysteem. De camera's kunnen beelden opnemen in situaties wanneer dat nodig is en kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijs. Maar toen het camerasysteem bij het incident nodig was, bleek het geheugenkaartje vol en namen de camera's geen beelden op.

De agenten waren uitgerust met bodycams, die beelden eveneens opnemen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) geven deze beelden enkel zicht op hetgeen gebeurde na het schieten. De rechtbank heeft besloten dat de verdediging deze beelden mag inzien.

Op basis van processen-verbaal en getuigenverklaringen is de route van de achtervolging duidelijk geworden, die zal worden nagevlogen met een drone om zo een beeld te krijgen hoe de verdachte is gereden.

Verwarring

D. zelf zegt over de achtervolging dat hij niet direct wist dat hij in Nederland reed en niet op de hoogte was van de Nederlandse verkeersregels. "Hij verklaart in Nederland borden te hebben gezien dat je 150 kilometer per uur mag rijden. Die hebben we in Nederland niet", zei de officier van justitie op de zitting.

Volgens justitie heeft D. zelf verklaard dat hij wel 180 kilometer per uur reed; hij moest naar eigen zeggen naar een bruiloft. "Hij had drugs op, cocaïne. Dat had hij die avond daarvoor met vrienden gebruikt."

"Te gek voor woorden", "bizar" en "stug volhouden dat dit de normaalste zaak van de wereld is", aldus de officier van justitie over de afgelegde verklaringen van D., die met zijn armen over elkaar en in zijn trainingspak zat te luisteren naar zijn Arabische tolk die alles voor hem vertaalde.

Emotioneel

De agent op wie in is gereden is in deze zaak het slachtoffer, maar de verdachte dook ook zelf in de slachtofferrol. "Mijn hele leven is verwoest", zei D. Hij zou in Frankrijk en Duitsland ook in aanraking zijn geweest voor diefstal met geweld en een vuurwapen. Over de gestolen auto waar hij in reed, zegt hij: "Ik verdien goed, duizenden euro's per maand. Ik hoef geen auto te stelen."

De verdachte wil zelf graag vrijkomen. Na beraad besloot de rechtbank daar echter niet in mee te gaan. Volgens de rechtbank zijn er ernstige bezwaren tegen de verdachte en is er sprake van vluchtgevaar.

Rijksrecherche

Het onderzoek naar het schieten door de politie wordt gedaan door de rijksrecherche, zoals gebruikelijk is in zaken waarin de politie een persoon neerschiet. Dat onderzoek loopt momenteel nog.

De volgende zitting staat gepland voor eind oktober, die is opnieuw pro forma. Tot die tijd blijft D. vastzitten en doet de recherche verder onderzoek.