Archief
Jakob Jongsma

Jakob Jongsma

Politici met reces: Jakob Jongsma (OGP Midden-Delfland)

De politiek ligt even stil, politici zijn met reces. Wat doen de fractievoorzitters in onze streek in de vakantieperiode? En welke fractievoorzitter neemt er vandaag op als we het even persoonlijk vragen.

Deze week is het Zomerfeest van Schipluiden in volle gang. Dit jaar ging Jakob Jongsma (OGP Midden-Delfland) alleen naar de thema-avond SinterKerst&Nieuw. Verkleed in kerstsfeer. "Helaas kan ik mijn favoriete slotfeest niet meemaken omdat ik dan op vakantie ben. Met het hele dorp: 'You'll never walk alone' zingen, dat ontroert mij elk jaar weer."

Jongsma gaat samen met zijn vrouw op vakantie. "Dat doe ik de meeste vakanties. Ook de cruises die ik elk jaar maak. Echt grote of bijzondere reizen, zoals een rondreis door Oman, Vietnam en volgend jaar Afrika (Big 5) doen wij samen met mijn schoonzus Petra en zwager Henk."

In augustus gaat hij naar een villa in Pellegrino in Italië. "Wij hebben de eigenaren leren kennen tijdens een Bed & Breakfastruil. Zij komen oorspronkelijk uit Delft en wilden een paar jaar geleden kerst bij familie in Delft vieren. Als tegenprestatie mochten wij de zomer erop bij hun twee weken in de B&B. Dat is zo goed bevallen dat we nog een keer zijn geweest. Omdat onze vakantie in mei naar Santorini koud en regenachtig was, hebben we besloten nog een derde keer naar deze B&B te gaan. Onwijs mooie plek, bijna altijd zon en erg gastvrije mensen. Voor mij ook een prima uitvalbasis om nieuwe wijnen te ontdekken. Ik ga na de zomer weer beginnen met een handel in wijnen. Wijnen met een verhaal. Dat doe ik in combinatie met de verkoop van Royal Blue Gin. Bedacht door mijn compagnon Jair Vink."

Tijdens zijn vakantie leest Jongsma sowieso nog het boek van Arnon Grunberg. "De vluchteling, de grenswacht en de rijke jood. Een actueel onderwerp. De politiek gaat ook gewoon door. Zo loop ik alle notulen nog een keer om te beoordelen of er nog zaken zijn waar we een terugkoppeling op moeten krijgen. Daarnaast bereid ik alvast een aantal 'grote dossiers' voor. Denk aan opvang van vluchtelingen en de begroting. Ook dossiers als de reconstructie van de Molenweg (N468), Wonen en Energietransitie krijgen aandacht."

"Helemaal uitgerust na mijn vakantie is mijn eerste politieke daad het college vragen wanneer er een plan is dat de overlast van sluipverkeer door onze gemeente gaat aanpakken. Het college laat dit maar liggen en voor je het weet is het weer herfst en winter met een grote toename van het autoverkeer."

Morgen bellen we met Nico de Gier (PvdA Westland).

Eerdere afleveringen:

- Jenny Vermeer (CDA Westland)
- Hans van der Burg (VSP Maassluis)
- Rob Zwaard (CDA Midden-Delfland)
- Jacco van Dam (CDA Hoek van Holland)
- Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland)
- Klarie Oosterman (Christen Unie Maassluis)
- Jacob van der Eijk (VVD Midden-Delfland)
- Dave van Koppen (LPF Westland)
- Jesse de Jong (D66 Maassluis)
- Roger Vieira (D66 Midden-Delfland)