Dieren makkelijker het water uit met faunatrap
In het water geraakte dieren kunnen op diverse plekken in Westland makkelijker op de kant komen. Inwoners kunnen daarvoor een zogeheten faunatrap aanvragen. Woensdagochtend plaatste wethouder Michiel Ferwerda zo'n trap in het water aan de Fluwijn in 's-Gravenzande.
Vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie 'Veiligere watergangen' aangenomen. Deze motie was erop gericht om de steile waterkanten met hoge beschoeiing te voorzien van faunatrapjes. Deze fauntrapjes helpen jonge watervogels, maar ook huisdieren de kant op te klimmen. Daardoor neemt de kans op verdrinking af. Jaarlijks ontvangen de Dierenambulance en Stichting Dierenhulp ongeveer 90 meldingen van verdrinking. Het merendeel van de meldingen betreft katten, maar ook egels en jonge watervogels worden gevonden.
Tekst gaat verder onder de video.
Wat doet de gemeente?
Bij de bestaande watergangen wordt bij het vervangen van de beschoeiing om de 150 meter een faunatrap geplaatst. Hierbij wordt rekening gehouden met begroeiing, zodat het maai- en slootwerk efficiƫnt kan worden uitgevoerd. Daarnaast wordt gekeken of een dier bij het gebruik van de faunatrap veilig kan oversteken. Zo worden bijvoorbeeld langs drukke doorgaande wegen geen faunavoorziening geplaatst. Dit jaar zijn met het vervangingsprogramma beschoeiingen al 35 faunatrappen geplaatst.
De gemeente mag die trapjes niet bij particulieren plaatsen. Inwoners bij wie het voor de dieren moeilijk om uit het water te komen omdat de waterkant te steil is, kunnen via gemeentewestland.nl/faunatrap een aanvraag indienen.
Als de steile kant hoger is dan een halve meter, kan gekozen worden voor een kattentouw. De gemeente merkt wel op,dat de veiligheid van de dieren op de eerste plaats. Dit is dan ook een belangrijke voorwaarden of uw aanvraag wordt goedgekeurd.