Archief
WOS

Faunatrappen voor te water geraakte huisdieren

Westlanders die aan het water wonen, kunnen bij de gemeente een faunavoorziening aanvragen. Dat kan een faunatrap of een klimtouw zijn om dieren te helpen uit het water te komen.

In de bestaande watergangen wordt bij het vervangen van de beschoeiing door de gemeente om de 75 meter een faunatrap geplaatst. De richtlijn bij de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk zal in die zin worden aangescherpt. Met deze maatregel meent het college van B en W te voldoen aan de motie Veiligere watergangen, die in juni door de gemeenteraad werd aangenomen.

Reden van de motie was het grote aantal meldingen van verdronken huisdieren, die door hoge beschoeiingen langs de watergangen er niet in slaagden om uit het water te komen. In augustus vroeg milieuorganisatie Natuurlijk Westland nog aandacht voor het lot van salamanders en padden, die bij het ontwikkelgebied 'Achter de duinen' in Monster door een hardhouten beschoeiing niet in staat zijn op het land te klimmen.

90 meldingen

In een raadsbrief schrijft het college dat navraag bij de Dierenambulance en Stichting Dierenhulp heeft opgeleverd, dat die jaarlijks ongeveer 90 meldingen van verdrinking ontvangen. Het merendeel van de meldingen betreft katten, maar ook egels en jonge watervogels worden gevonden. In de bestaande watergangen wordt, bij het vervangen van de beschoeiing, al om de 75 meter een faunatrap geplaatst, aldus het college. Hierbij wordt rekening gehouden met de begroeiing en wordt er langs drukke doorgaande wegen geen voorziening geplaatst. Dit jaar zijn er 35 faunatrappen geplaatst.

Een deel van de bestaande beschoeiing is echter eigendom van particulieren. Daarom kunnen die zich via de website van de gemeente aanmelden voor een faunatrap of klimtouw. Dat laatste helpt vooral katten om uit het water te klimmen en is voor inwoners eenvoudiger te bevestigen dan een faunatrap. Het college gaat in eerste instantie uit van 25 faunatrappen en 25 klimtouwen, zodat op 50 locaties een voorziening kan worden aangebracht.

De kosten voor het plaatsen van faunavoorzieningen bij bestaande beschoeiing en het leveren van faunavoorzieningen aan inwoners kan volgens het college worden gedekt vanuit het reguliere onderhoudsbudget beschoeiing.