Archief
WOS

WOS

Midden-Delfland wil extra handhaver

De gemeente Midden-Delfland wil het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) verdubbelen van één naar twee. De raad krijgt daarover snel een voorstel.

Het college van burgemeester en wethouders ziet twee boa's als "ondergrens voor het takenpakket in een gebied zo groot als het onze", zo staat in het collegewerkprogramma dat deze week is gepresenteerd. Tijdens een raadsvergadering over de mogelijke komst van 225 vluchtelingen naar Midden-Delfland werd vanuit de gemeenteraad ook al aangegeven dat er extra handhavingscapaciteit nodig is.

Als het gaat over veiligheid wordt in deze collegeperiode ook ingezet op de aanpak van ondermijning. "We willen dit samen doen met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum). In 2023 willen we hier projectmatig op inzetten. We gaan onderzoeken wat er in onze gemeente op dit gebied aangepakt kan worden. In vervolg op die informatie komen we dan met een voorstel", aldus het college.

Wonen

Zoals eerder al in het coalitieakkoord was beschreven, zet Midden-Delfland in op meer woningen, die bovendien betaalbaarder moeten zijn. Er moeten elk jaar 75 woningen worden gebouwd. In elk bouwplan valt straks tenminste 30 procent van alle woningen in de sociale sector. In totaal gaat het per plan om minimaal 60 procent sociale en betaalbare woningen. Ook wordt er een projectmanager aangesteld voor het dossier 'wonen'.

Er wordt daarnaast gekeken naar het grondbeleid. Nu nog voert Midden-Delfland een passief grondbeleid, waarbij het initiatief ligt bij ontwikkelaars. Een andere optie is een actief grondbeleid, waarin de gemeente zelf de regie heeft bij de ontwikkeling van nieuwbouwlocaties. "Voor het mogelijk maken van het uitwerken van een nieuw gemeentelijk grondbeleid krijgt de raad een voorstel. Waarbij we de raad zullen meenemen in de voor- en nadelen en het budget wat hiervoor nodig is."

Ook gaat het college de tiny houses aan de Woudselaan in Den Hoorn evalueren. De miniwoningen staan er inmiddels bijna vijf van de maximale termijn van tien jaar. "De insteek is om te kijken hoe dit kan worden vertaald naar een aanpak vanaf 2024."

Fietsroute

Om de fietsinfrastructuur te versterken, werkt de gemeente aan enkele projecten. Voorbeelden hiervan zijn het terugbrengen en verbeteren van het fietspad langs de Harnaschwetering en een Metropolitane fietsroute over de Hoornseweg en Woudseweg (Den Hoorn).

Samen met het Bedrijvenschap Harnaschpolder en de bedrijvenvereniging Harnaschpolder maakt de gemeente de Harnaschpolder groener. Hiervoor is inmiddels een plan van aanpak opgesteld.

Het hele collegewerkprogramma is hier te vinden.