Meer bedrijven in regio besmet met tomatenvirus
In onze regio hebben nu 23 glastuinbouwbedrijven last van het beruchte Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
In Westland zijn nu 19 bedrijven besmet met het virus en in Midden-Delfland 4. Bij de vorige meting afgelopen zomer waren dat er nog 11 in Westland en 3 in Midden-Delfland.
Het tomatenvirus, dat in oktober 2019 voor het eerst werd aangetroffen in een Westlandse tomatenkas, tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus, zijn verplicht dit te melden bij de NVWA.
Zaadveredelaar
Sinds medio 2019 is in Nederland in totaal op 66 teeltlocaties en voor het eerst ook op een zaadproductie en -veredelingsbedrijf het virus vastgesteld. In totaal zijn 17 locaties vrijgegeven. Op 5 van deze locaties is een nieuwe introductie geweest. Een van deze 5 bedrijven is voor de tweede maal vrijgegeven en 4 bedrijven stapten over op een andere teelt.
Op dit moment staan 50 bedrijven vanwege een besmetting met ToBRFV onder toezicht van de NVWA, waarvan dus 23 uit onze regio. De overige bedrijven bevinden zich in de gemeenten Hollands Kroon (6), Westvoorne (4), Steenbergen (3), Reimerswaal, Waadhoeke (beide 2), Haarlemmermeer, Horst aan de Maas, Goerree-Overflakkee, Brielle, Zuidplas, Noordoostpolder, Pijnacker-Nootdorp, Maashorst, Peel en Maas en Heusden.
Als het virus daadwerkelijk bij een kweker wordt vastgesteld, hoeven de gewassen niet direct te worden geruimd. De NVWA legt wel hygiƫnemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen. Bedrijven waar het virus aanwezig was, worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA dan geen ToBRFV aantreft, eindigen alle maatregelen en mag het bedrijf weer open. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.