Archief
NVWA

Berucht tomatenvirus nog steeds aanwezig bij veertien kwekers in regio

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) blijft tuinders in onze regio bezighouden. Nog steeds zijn er elf tomatenkassen in Westland en drie in Midden-Delfland waar een deel van de planten is aangetast.

Dat blijkt uit een nieuw overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Sinds de vorige stand van zaken in februari zijn er geen bedrijven die het virus succesvol hebben geëlimineerd.

Het tomatenvirus, dat in oktober 2019 voor het eerst werd aangetroffen in een Westlandse tomatenkas, tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus, zijn verplicht dit te melden bij de NVWA.

Sinds medio 2019 is het virus in totaal op 57 teeltlocaties vastgesteld. Twaalf locaties elimineerden succesvol het virus, terwijl op twee locaties daarvan een nieuwe introductie is geweest. Zes bedrijven stapten over op een andere teelt. Op dit moment staan er 41 bedrijven vanwege een besmetting onder toezicht van de NVWA, waarvan veertien in onze regio. De overige kwekers bevinden zich in Hollands Kroon (5), Westvoorne (4), Reimerswaal, Horst aan de Maas, Brielle, Steenbergen, Waadhoeke (alle 2), Lansingerland, Haarlemmermeer, Goeree-Overflakkee, Zuidplas, Noordoostpolder, Pijnacker-Nootdorp, Maashorst en Peel en Maas.

Als het virus daadwerkelijk bij een kweker wordt vastgesteld, hoeven de gewassen niet direct te worden geruimd. De NVWA legt wel hygiënemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen. Bedrijven waar het virus aanwezig was, worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA dan geen ToBRFV aantreft, eindigen alle maatregelen en mag het bedrijf weer open. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.