Archief
NVWA

Maatregelen tegen tomatentuinders die planten infecteren met virus

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat optreden tegen tomatentuinders die planten opzettelijk infecteren met (een milde vorm van) het virus ToBRFV. Telers hopen hiermee de schade van andere varianten van dit virus te beperken.

Het tomatenvirus dat in oktober 2019 voor het eerst werd aangetroffen in een Westlandse tomatenkas, tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af.

Ondanks diverse hygiënemaatregelen is het virus nog altijd aanwezig bij meerdere bedrijven, vorig jaar zomer ging het om elf tomatenkassen in Westland en drie in Midden-Delfland. "Uit inspecties van de NVWA blijkt dat op meerdere besmette bedrijven sprake is van een hogere virusdruk", aldus de NVWA donderdag in een persbericht.

Opzettelijk infecteren

De warenautoriteit vermoedt dat de hogere virusdruk onder meer wordt veroorzaakt doordat telers hun planten opzettelijk infecteren met het virus, door middel van het zogenoemde cross-protectiemiddel. Het middel bevat volgens de producent een milde variant van het virus, maar dit wordt niet ondersteund door (wetenschappelijk) bewijs. De NVWA: "Het middel veroorzaakt, net zoals andere varianten van het virus, schade aan planten. Door het toepassen van cross-protectie neemt de virusdruk binnen een bedrijfslocatie toe. Dat wil zeggen dat er meer virus aanwezig is. Het wordt daarom moeilijker om het virus ter plaatse te elimineren. Daarnaast neemt het risico toe dat omliggende bedrijven, zoals kwekers van jonge planten en zaadproductiebedrijven, de dupe worden en ongewild besmet raken met ToBRFV."

Vorig jaar zijn tuinders al gewaarschuwd om het middel niet te gebruiken, maar er zijn aanwijzingen dat het toch gebeurt. De NVWA heeft vermoedens om welke bedrijven het gaat en gaat handhavend optreden.

Strafrechtelijk onderzoek

De NVWA heeft vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek afgerond naar de vermoedelijke producent van het cross-protectiemiddel en enkele bedrijven die opzettelijk hun planten infecteerden. Het dossier is ingeleverd bij het Functioneel Parket. De NVWA heeft aanwijzingen dat de vermoedelijke producent van het middel niet is gestopt met de productie en verkoop ervan. Daarom is er een nieuw handhavingsonderzoek gestart.