Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Zwembad Boetzelaer bezorgd over oplopende energieprijzen

Een nieuw energiecontract betekent nieuwe, veel hogere prijzen. Het baart directeur Bas Breumelhof van zwembad De Boetzelaer in Monster grote zorgen, want ook zijn zwembad krijgt te maken met een aflopend energiecontract.

"We hebben een splinternieuwe accommodatie die goed is geïsoleerd, dus we kunnen het nog redelijk in toom houden. Neemt niet weg dat door de stijgende prijzen alle kosten enorm oplopen", zegt Breumelhof in gesprek met mediapartner Omroep West.

Breumelhof raamt de kostenstijging voor zijn zwembad in 2023 op anderhalve ton. Dat bereken je niet even door in een toegangskaartje. "We bekijken continu hoe we energiebesparende maatregelen zouden kunnen treffen. Hoe we het overschot aan de stroom die we via onze zonnepanelen zelf opwekken bijvoorbeeld zouden kunnen opslaan en hergebruiken. En we hebben een aansluiting om gebruik te maken van aardwarmte, al is nog niet te zeggen wat die prijs gaat doen. Uiteindelijk streven we ernaar volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn."

Sluiting voorkomen

Sluiting van De Boetzelaer, die sinds 2021 weer open is nadat een grote brand het zwembad in 2019 volledig in de as had gelegd, is iets wat hij koste wat kost wil voorkomen. Al is dat met de extreme kostenstijging die eraan zit te komen wél een reëel scenario: "Als prijzen zo blijven stijgen? Natuurlijk denk je daarover na. Anderhalve ton op jaarbasis is moeilijk terug te verdienen."

Verlaging van de watertemperatuur probeert Breumelhof juist te voorkomen. "Je kunt mensen niet in koud water laten revalideren, of kinderen zwemles geven. Daarom hopen we van harte op voorzieningen zoals een noodfonds, we zijn van maatschappelijk belang voor heel veel mensen."

'Een derde krijgt nieuw energiecontract'

"Je kunt er vanuit gaan dat in de regio Haaglanden een derde van de zwemaccommodaties met dit probleem zal worden geconfronteerd", zegt voorzitter Teun van Etten van Werkgeversvereniging in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ). "Het draait namelijk steeds om derden. Niet alle zwembaden krijgen per 1 januari 2023 een nieuw contract. Het jaar erop komen dan opnieuw 200 zwembaden in de problemen en het jaar daarop weer 200."

Volgens Van Etten ligt een groot deel van de oplossing in verduurzaming van de accommodaties. 'Daarvoor ligt 3 miljard klaar, daarop moet landelijk nog een klap worden gegeven. Dat is niet morgen geregeld en ook op 1 januari niet. Ter overbrugging pleiten wij daarom voor een noodfonds, voor die accommodaties die eind dit jaar hun energiecontract zien eindigen."