Archief
WOS

WOS

's-Gravenzander (16) steekt 12-jarig meisje in rug: rechter legt celstraf op

Een 16-jarige jongen uit 's-Gravenzande moet de cel in voor het neersteken van een 12-jarig meisje in een park in Delft.

Dat heeft de rechter bepaald. Het meisje was afgelopen zomer samen met een ander kind aan het spelen toen de jongen plotseling op hen af kwam en haar zomaar in haar rug stak. De rechter heeft de tiener 300 dagen jeugddetentie, een verplichte behandeling en een contactverbod opgelegd.

Het incident in park Buitenhof leidde destijds tot grote onrust in de buurt. Het meisje vluchtte een buitenschoolse opvang in, waar ze werd opgevangen. Er volgde direct een politieonderzoek waarbij ook een compositietekening van de dader werd verspreid. Aan de hand daarvan werd de verdachte herkend en aangehouden.

De jongen ontkent dat hij het meisje heeft neergestoken. Hij zegt dat hij op het moment van het incident, 29 juli vorig jaar, aan het voetballen was met vrienden. Maar daar gaat de rechter niet in mee. Onderzoek in de telefoon van de verdachte toonde volgens de rechter aan dat hij in de buurt van het park moet zijn geweest.

Met zijn handelen heeft de verdachte op grove wijze de lichamelijke integriteit van het slachtoffer geschonden

Rechtbank Den Haag

Afspraak met ander meisje

Daarnaast wilde de jongen een ander meisje - een bekende van hem - naar het park lokken en haar met een mes steken, blijkt uit notities op zijn telefoon. Dat meisje kwam uiteindelijk niet. Ook in de agenda van zijn telefoon staat de dood van een meisje gepland op de dag van het incident. 'Mogelijk dat de verdachte daarop uit frustratie een willekeurig ander slachtoffer heeft gezocht', zei het Openbaar Ministerie twee weken geleden.

"Met zijn handelen heeft de verdachte op grove wijze de lichamelijke integriteit van het slachtoffer geschonden", oordeelt de rechter. "Daarnaast gebeurde dit voor de ogen van het eveneens jonge vriendinnetje van het slachtoffer. Dit is een zeer ernstig strafbaar feit, dat bij het slachtoffer en haar familie, maar ook in de maatschappij voor gevoelens van grote angst en onveiligheid heeft gezorgd."