Archief
WOS

Tuinder uit Naaldwijk koopt bos om te behoeden van kap: 'Er is te weinig groen'

De minst groene gemeente van Nederland kan wel wat meer bomen gebruiken, moet tuinbouwondernemer René van der Arend gedacht hebben. Hij heeft onlangs een bos van zo'n drie voetbalvelden groot gekocht om te voorkomen dat de hakbijl erin gaat. Het bos was ooit van een mysterieuze man waar de wildste verhalen over rondgaan. "Hij had een aap in huis."

Duizenden bomen staan er in het bosperceel aan de Van Buerenlaan in Kwintsheul. Ooit geplant door ene meneer De Borst, die al jaren geleden is overleden. Hij heeft er zoveel mogelijk bomen geplant die normaal gesproken niet in Nederland voorkomen, en dat heeft wonderwel goed uitgepakt. Op dit moment staan er zo'n 70 tot 100 verschillende soorten gezonde bomen in het bos.

Nu is het bos van René van der Arend uit Naaldwijk. Hij laat er een huis bouwen en laat het bos beheren door dode bomen te rooien en er nieuwe exemplaren voor in de plaats te planten. Voorheen was het niemandsland waar mensen hun afval dumpten, sliepen, lasergametoernooien organiseerden en elkaar opzochten voor vertier. Dat is verleden tijd, er staat nu een hek omheen. Het bosperceel blijft overigens ook na alle werkzaamheden - die ruim een jaar gaan duren - verboden gebied.

Aap in huis

De vorige boseigenaar was een natuurridder. Hij liet niet alleen talloze uitheemse bomen planten, maar hield er ook dieren. "Het was een natuurliefhebber in allerlei vormen", weet René van der Arend. "Die mensen hadden een aap in huis. Er liepen paarden, een ezel en kippen rond." De oude paardenstal staat er ook nog, die laat Van der Arend opknappen. Het bos in het buitengebied van Kwintsheul doet een beetje denken aan het verlaten Dierenpark Wassenaar. Net als daar staan in Kwintsheul een aantal vervallen kooien waar niks meer mee gedaan wordt, de natuur heeft er vrij spel. Verder vind je er een slootje en een oud woonhuisje dat nog met de grond gelijk wordt gemaakt.

Artikel gaat verder onder de foto.

Vervallen paardenstal in het bos wordt opgeknapt. WOS

Naast het bos ligt een hectare grote waterberging. Ook die waterplas is nu in handen van René van der Arend. Met het Hoogheemraadschap van Delfland zijn afspraken gemaakt over het beheer van de waterpartij. Zo komt er een stiltegebied voor watervogels en worden de kanten glooiend gemaakt, zodat kikkers, padden en salamanders meer leefgebied krijgen.

Van der Arend is groot geworden met de handel in subtropische bomen, onder andere voor de subtropische zwemparadijzen van een bekende vakantieparkenketen. Hij heeft zijn aandeel in het bedrijf inmiddels afgebouwd, maar kan van grote bomen geen genoeg krijgen. "Groen zit in het DNA. In deze minst groene gemeente van Nederland is veel te weinig groen. Ik laat hier meer bomen planten zodat de natuur haar gang kan gaan."