Waterkwaliteit in Delfland stagneert
De verbetering van de waterkwaliteit in het beheergebied van Delfland zet voor het tweede jaar op rij niet door.
Dit blijkt uit de waterkwaliteitsrapportage over 2021 van het Hoogheemraadschap Delfland. Er zijn nog steeds te hoge gehaltes gewasbeschermingsmiddelen, stikstof en fosfaat en te weinig ondergedoken waterplanten. "De druk op de waterkwaliteit vanuit land- en glastuinbouw blijft te groot. Dat is onacceptabel", aldus hoogheemraad Marcel Belt.
Lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen vanuit de glastuinbouw zijn in Delfland de voornaamste bronnen van vervuiling van het water. Gezamenlijke inspanningen met de glastuinbouwsector om lozingen en lekkages uit de kassen terug te dringen, leverden tussen 2013 en 2020 een aanzienlijke verbetering op, maar die verbetering zet voor het tweede jaar op rij niet door.
Om emissies uit de glastuinbouw verder terug te dringen, gaat Delfland extra inzetten op risicogestuurd toezicht en betere en snellere opsporingsmethodes, onder meer met e-DNA. Het Hoogheemraadschap onderzoekt of bij bewuste overtredingen en verwijtbare nalatigheid er steviger sancties kunnen worden opgelegd en de kosten van opsporing en onderzoek kunnen worden verhaald. "Veel ondernemers in de glastuinbouw doen het goed. Het is ook in hun belang dat wij optreden tegen wie het niet goed doet", aldus Belt.