Archief
Kyra Moor

Kyra Moor

Waterkwaliteit in regio gaat verkeerde kant op

De waterkwaliteit in het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland is vorig jaar niet verder verbeterd, maar zelfs wat minder dan in 2019.

Onder andere in de glastuinbouwgebieden in de regio's Westland en Oostland zijn zelfs iets hogere concentraties bestrijdingsmiddelen in het water aangetroffen dan in 2019. Dat blijkt uit de Waterkwaliteitsrapportage die Delfland vandaag heeft gepubliceerd.

De afgelopen jaren nam het aantal verboden bestrijdingsmiddelen in het water steeds iets af. Dat is nodig, want het hoogheemraadschap moet in 2027 aan nieuwe Europese normen voldoen als het gaat om schoon water. Samen met Glastuinbouw Nederland en de gemeenten in het gebied is veel in het werk gesteld om lozingen en lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten zoals stikstof en fosfaat uit de kassen tegen te gaan. Tot vorig jaar had dat duidelijk resultaat.

"Dat de positieve ontwikkeling van de waterkwaliteit zich over 2020 niet heeft voortgezet baart ons grote zorgen. Niet alleen het bereiken van onze ambities maar ook het bereiken van de doelen voor de Kaderrichtlijn Water staat hiermee op de tocht", zegt hoogheemraad Marcel Belt. "In 2020 kwamen overschrijdingen van de normen voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen nog steeds voor. Daarbij troffen we ook weer nieuwe middelen aan. Dat is onnodig en niet acceptabel."

Delfland werkt momenteel aan nieuwe plannen om verboden stoffen in het water tegen te gaan. Bij de uitvoering is wel de hulp nodig van glastuinbouwondernemers, boeren en de gemeenten, aldus het waterschap.