Archief
WOS

WOS

Westland houdt meer dan miljoen over aan steungeld voor cultuursector

Veel gemeenten houden geld over van het bedrag dat is verstrekt door de Rijksoverheid voor coronasteun aan de cultuursector. Dat blijkt uit een enquĂȘte van Omroep West, in samenwerking met de NOS en andere regionale omroepen.

Gemeenten geven vaak aan dat de rijksmiddelen toereikend waren voor de benodigde steun, en ogen voorzichtig optimistisch over de staat van de sector. Toch zijn er ook zorgen, ondanks de aanstaande heropening.

Het is niet zo dat gemeenten dit geld kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld jeugdzorg of woningbouw. Het mag alleen worden besteed aan de doeleinden waarvoor de subsidie is verstrekt, maar dat mag ook nog in een ander jaar. Hierdoor begonnen veel gemeenten al aan 2021 met een buffer die was opgebouwd in 2020, en zeggen zij dat ze in 2022 de sector ook nog kunnen steunen waar nodig. Gemeenten plaatsen wel de kanttekening dat nog niet alle bedragen voor 2021 zijn toegekend; sommige regelingen werken met terugwerkende kracht.

Miljoenen euro's blijven over

De gemeente Westland houdt procentueel gezien het meeste geld over: van de beschikbare 1,4 miljoen werd maar zo'n 169.000 euro uitgegeven. Dat komt doordat de sector zichzelf goed kon bedruipen, zegt de gemeente: "De grote, gesubsidieerde voorzieningen – zoals theater De Naald en het Westlands Museum – hebben zich staande kunnen houden door rijksregelingen zoals NOW en TVL." Ook bleef de gemeente de oorspronkelijke subsidiebedragen uitkeren, terwijl evenementen waarvoor die bedragen nodig waren niet plaatsvonden. Kosten die niet gemaakt werden, werden dus wel vergoed.

Geld zal nog nodig zijn

Ook al komt het culturele leven dit weekend weer echt op gang, de gemeente Westland houdt er rekening mee dat het overgebleven geld nog nodig zal zijn: "Wij verwachten dat de financiële terugslag nog gaat komen, omdat de Rijksregelingen stoppen en de publieke belangstelling wellicht zal achterblijven."

Directeur Nico Baars van De Naald deelt die vrees. Hij bevestigt dat zijn theater dankzij de landelijke regelingen nog geen gebruik heeft hoeven maken van de gemeentelijke coronasteun, maar is ook bang dat het geld in de toekomst nog nodig zal zijn. Het theater heeft geen vet meer op de botten en is dus kwetsbaar.

Vrees voor naweeën

Daarbovenop vreest Baars voor de naweeën van de crisis: "De kaartverkoop is door de coronacrisis gestokt. En het is nog maar de vraag of de bezoekers weer massaal terugkeren. Zolang het coronavirus rondwaart zullen sommige mensen huiverig zijn om volle theaters te bezoeken. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of we niet weer in een lockdown komen." Baars is dan ook blij dat de gemeente heeft toegezegd dat zijn theater later alsnog een beroep kan doen op de steun.