Archief

Horeca en cultuur mogen vanaf vrijdag tot 01.00 uur open

De sluitingstijden voor de horeca en culturele instellingen als bioscopen en concertzalen worden met ingang van vrijdag verruimd van 22.00 uur tot 01.00 uur.

Dat is een van de belangrijkste versoepelingen die minister Ernst Kuipers dinsdagavond heeft bekendgemaakt. Nederland gaat weer open. Niet in één keer, maar in drie stappen, aldus Kuipers.

Stap 1: per direct
Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, wijzigt nu in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari
Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden, zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.
Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort van zeven naar naar vijf dagen, mits de betrokkene 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari
De laatste stap wordt gezet op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de gebruikelijke openingstijden en wordt afscheid genomen van het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.
Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder meer de nog geldende mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Op deze website staan alle maatregelen, adviezen en voorwaarden verder toegelicht.