Archief
WOS

WOS

Vijf vragen bij extra raad over Eendenburcht

De Westlandse gemeenteraad roept vanavond het college van burgemeester en wethouders op het matje over de afgeblazen verkoop van De Eendenburcht aan het Islamitisch Cultureel Centrum in Wateringen.

Blijft het college overeind of sneuvelt het vlak voor de verkiezingen? En hoe zat het ook alweer met die verkoop? Vijf vragen over de kwestie Eendenburcht.

Waarom wil het Islamitisch Centrum De Eendenburcht hebben?

De islamitische vereniging probeert al sinds 2015 De Eendenburcht, een voormalig jongerencentrum, te kopen. Zij wil hier een nieuwe moskee in beginnen. Nu is de vereniging gehuisvest in een ander pand in Wateringen, maar dat wordt te klein en zit vol asbest. Vorig jaar maart had de vereniging zelfs al een concept koopovereenkomst in huis.

Waarom werd de verkoop dan afgeblazen?

Het college trok plotseling - tijdens een gesprek in de zomer - toch de stekker uit de verkoop. Als reden gaf het college dat er nota was aangenomen, waardoor dit soort gemeentelijke panden niet meer één op één, maar in de openbare verkoop moeten worden verkocht. De vereniging geloofde er niks van, en startte een Wob-procedure om de nota boven water te krijgen.

Wat was de uitkomst van het Wob-verzoek?

Eind januari 2022 ontving de vereniging pas alle stukken. Daaruit bleek dat de nota niet te vinden was. Op dat moment bracht de vereniging het verhaal naar buiten. Ze voelt zich 'anders behandeld'. Raadsleden doken direct op de zaak, en stelden rondvragen. Desalniettemin zette het college het pand ondertussen tóch op verkoopplatform Funda. Ook Omroep West en raadsleden bestudeerden de Wob-documenten. De nota bleek echter helemaal niet te bestaan.

Hoe reageerde het college op alle commotie?

Het college wilde al die tijd niet reageren, in afwachting van het extra debat dat vanavond plaatsvindt. Wel haalde het na de publicatie van Omroep West het pand uit de openbare verkoop. Tijdens de laatste reguliere raadsvergadering van deze bestuursperiode, afgelopen donderdag, diende D66 nog een motie in om ook alle collegestukken vrij te geven. Dit omdat de Wob-documenten onvoldoende antwoorden geven. Het college weigerde dit.

Wat zal er vanavond tijdens de raadsvergadering gebeuren?

Het college moet vanavond wel met antwoorden komen: wát is de echte reden dat de verkoop plotseling is afgeblazen? D66 zal in elk geval een motie indienen om de verkoop van De Eendenburcht richting de Islamitische vereniging te heropenen. Ook hebben meerdere raadsleden al aangekondigd dat een motie van wantrouwen zeer waarschijnlijk is. Of het college overeind blijft óf vlak voor de verkiezingen sneuvelt, zal vanavond blijken.