Archief
WOS

WOS

Westlands college zet Eendenburcht op Funda, raadsleden woest: 'We eisen dat het eraf gaat'

Het Westlands college probeert de Eendenburcht - een gebouw waar het islamitische cultureel centrum Wateringen een moskee wil bouwen - snel in de openbaarheid te verkopen.

Hoewel meerdere raadsfracties vragen hebben gesteld, omdat de Eendenburcht eigenlijk een jaar geleden al aan de islamitische vereniging was verkocht, verscheen het pand aan de Harry Hoekstraat gisteren toch op vastgoedplatform Funda. "Vanwaar opeens deze haast? Het pand staat al jaren leeg. Wij eisen dan ook: haal de Eendenburcht per direct van Funda."

Tot maandag 7 maart kunnen geïnteresseerden bieden vanaf 250.000 euro op dit perceel van 481 m². "En dat terwijl de verkoop van het pand aan óns een jaar geleden al rond was", verzucht voorzitter Hicham el Ikaoui van de Wateringse islamitische vereniging. Hij is met stomheid geslagen dat de Eendenburcht nu echt in de openbare verkoop staat. "Na alle commotie van afgelopen week en het vrijkomen van de stukken, hadden we gehoopt dat het college zou zeggen: "We hebben een fout gemaakt, excuus, en het pand gaat toch naar het Islamitische Cultureel Centrum." Maar niets is minder waar: ze zetten het pand een paar dagen later doodleuk op Funda."

Het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW) had vorig jaar al een concept-koopovereenkomst van de Eendenburcht in huis. Maar uiteindelijk, toen alleen de laatste puntjes nog op de i gezet moesten worden, werd de verkoop door het college van B en W als een donderslag bij heldere hemel afgeblazen. Volgens het college zou er een aangenomen nota zijn waarin staat dat het pand niet meer één op één, maar in een openbare verkoop verkocht moet worden.

'Dit onfatsoenlijk én dom'

Maar die nota is - tot op de dag van vandaag én na het opvragen van meerdere documenten - voor zowel de stichting als raadsleden onvindbaar. Er gaan daarom steeds meer geluiden op dat het college het pand niet aan het Islamitische Cultureel Centrum zou gunnen vanwege hun geloof. Inmiddels liggen er van meerdere fracties vragen en komt er waarschijnlijk een extra raadsvergadering over De Eendenburcht. Dat het pand nog voor die vergadering op Funda is gezet, wekt niet alleen ontsteltenis bij de islamitische vereniging. "Onbegrijpelijk", aldus Benjamin Hofland, fractievoorzitter van D66 Westland. "Als je op maandag ziet dat je mail volloopt met vragen, ga je toch niet een paar dagen later het pand op Funda laten zetten. Ook André van den Berg van Gemeentebelang Westland snapt niks van deze keuze. "Dit is onfatsoenlijk, dom ook wel", reageert hij. "Daarnaast weet ik - na het opvragen van stukken - dat zelfs de makelaar pas vorige week woensdag is ingeschakeld nadat het verhaal naar buiten was gekomen. Waarom opeens die haast, het pand staat al jaren leeg?"

'Los van de werkelijkheid gekomen'

Raadsleden eisten maandagavond tijdens een commissievergadering dan ook dat het pand per direct van Funda gaat. De wethouder gaf aan dit te weigeren, tot ongenoegen van de raadsleden. "Als een meerderheid van de gemeenteraad tijdens de commissie vraagt om de verkoop stop te zetten in afwachting van de raadsvergadering en je hiertoe niet bereid bent..., dan ben je volledig los van de werkelijkheid gekomen", reageerde Hofland. Van den Berg denkt er hetzelfde over: "En nu ook weigeren het object van Funda af te halen: dat lijkt wel armpje drukken met de raad. Waarom? Waarom het conflict zoeken, waarom werkt B en W niet mee aan een oplossing?" Peter Duijsens van Westland Verstandig gaat nog een stap verder: "Als het pand er vandaag niet afgaat, dan komt er donderdagavond een extra raadsvergadering."

De leden van de islamitische vereniging zijn vooral teleurgesteld. El Ikaoui: "Waarom blijft de gemeente doorgaan met dit spelletje en deze leugens? Wees een betrouwbare overheid, haal het pand van Funda en verkoop het aan ons, zoals afgesproken. Afspraak is afspraak."