Archief
WOS

WOS

College Westland haalt Eendenburcht alsnog uit verkoop

De gemeente Westland heeft vandaag besloten de openbare verkoop van de Eendenburcht stop te zetten.

Na onderzoek van mediapartner Omroep West bleek dat het college een nota had verzonnen om de eerder afgesproken onderhandse verkoop aan een lokale islamitische vereniging tegen te houden. Na alle ophef heeft de gemeente nu toch besloten om de openbare verkoop te stoppen, vooruitlopend op de raadsvergadering van dinsdagavond.

De gemeente Westland bereikte in 2017 al een akkoord met het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW) over de verkoop van de Eendenburcht. Deze verenging wil hier een moskee vestigen. Er lag zelfs al een conceptakkoord klaar, maar de verkoop werd vorig jaar door de gemeente Westland op het laatste moment tóch afgeblazen. Het college van burgemeester en wethouders gaf als reden voor de annulering van de verkoop dat een nieuwe nota de onderhandse verkoop zou verbieden.

In plaats van de onderhandse verkoop aan de islamitische stichting koos het gemeentebestuur voor een openbare verkoop. Hierdoor kwam het pand op internet te staan en konden geïnteresseerden tot begin maart een bod uitbrengen.

Wethouder weigerde pand van internet te halen

De gang van zaken riep ook in de Westlandse gemeenteraad veel vragen op. Verschillende oppositiepartijen vroegen om de nota, maar kregen hier geen antwoord op. Raadsleden eisten ook dat de gemeente het pand van internet zou halen, zolang de vragen vanuit de raad nog niet beantwoord waren. De wethouder weigerde dit echter.

Voor de raadsvergadering van dinsdagavond is opnieuw een motie ingediend waarin gevraagd is om de openbare verkoop stil te leggen. Uit opgevraagde bestanden via een Wob-procedure blijkt dat de nota waarop de gemeente zich baseerde helemaal niet bestaat. Ook raadsleden zijn het er over eens: "Met hele grote zekerheid kan ik zeggen, de nota bestaat niet", aldus fractievoorzitter Benjamin Hofland van oppositiepartij D66.

'Geen enkele invloed op beleid'

Uit de Wob-documenten die Omroep West heeft doorgespit, blijkt wél dat er ander beleid is opgesteld ten opzichte van gemeentelijke panden. "Maar in de stukken die wij hebben ontvangen, wordt door een ambtenaar letterlijk bevestigd dat dit beleid geen enkele invloed heeft op de verkoop van de Eendeburcht aan ons", vertelt ICCW-voorzitter Hicham el Ikaoui. In de memo staat: Dit nieuwe beleid ziet toe op maatschappelijk vastgoed wat de gemeente wil inzetten voor (sociale)woningbouw. Daar is in dit specifieke geval geen sprake van.

Wat de gevolgen voor het gemeentebestuur zijn na het nieuws van de verzonnen nota is nog niet bekend. Dinsdagavond is er een debat in de gemeenteraad over de verkoop van de Eendenburcht. Tot die tijd wil het college nog niet reageren.

Benjamin Hofland (D66 Westland) blikt vooruit op de gemeenteraadsvergadering van dinsdag