Archief
WOS

Veel bezichtigingen en extreme overbiedingen: woningmarkt flink verhit

Heel veel bezichtigingen per woning en extreme overbiedingen, de woningmarkt is flink verhit.

Dat blijkt niet alleen uit de laatste cijfers van makelaarsorganisatie NVM, ook de makelaars zien het. "Zodra we een woning online zetten, wordt er vrijwel direct op gereageerd", vertelt makelaar Monique Strik. "Mensen zitten er heel scherp bovenop."

Naast veel bezichtigingen per woning, wordt er ook flink overboden op woningen. In het laatste kwartaal van 2021 werd 86 procent van alle woningen boven de vraagprijs verkocht. "Ik heb wel meegemaakt dat mensen twintig procent van de vraagprijs overbieden", zegt Strik. Overbieden op de vraagprijs is een trend die al langer aan de gang is. "Het extreme overbieden heeft te maken met het unieke karakter van een woning. Er is vraag naar unieke woningen die strak en modern zijn afgewerkt." Toch gebeurt het niet altijd: "Als een vraagprijs te hoog is, zien we soms dat biedingen uitblijven of onder de vraagprijs worden gedaan."

Tekst gaat verder onder de video

Ook bleek uit de cijfers van NVM dat er minder woningen zijn verkocht. "In de huidige markt zie je dat mensen hun woning pas te koop willen zetten als ze zelf een woning gekocht hebben. Op het moment dat je dat doet, moet er genoeg aanbod zijn in de nieuwbouw of de bestaande woningmarkt." En dat is er nu niet veel volgens de makelaar. "Die stap is dan moeilijker en daarom zetten minder mensen hun huis te koop. Dat is ook een tijd lang andersom geweest: dat mensen eerst hun huis uit zekerheid verkochten en dan pas iets nieuws kochten."

Doorstroming op gang krijgen

Volgens de makelaar zou het goed zijn als er voor bepaalde doelgroepen extra gebouwd zou worden om de woningnood te bevechten. "Ik zou bijna zeggen: we moeten in elk segment bouwen", lacht Strik. Maar volgens haar zijn er een aantal groepen die eruit springen, waaronder de starters. "Woningen voor doorstromers zijn ook belangrijk, zoals twee-onder-één-kapwoningen en herenhuizen, zodat zij weer een eengezinswoning achterlaten. Daar is de senior een goed voorbeeld van. Als we daar een goed product voor bouwen, dan laten die iets achter dat voor doorstroming kan zorgen voor gezinnen en tweeverdieners."

Vorig jaar maakte de WOS een documentaire over starters op de Westlandse woningmarkt:

Categorieen:
Nieuws Economie Westland