Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

Westlandse woningen verkocht voor gemiddeld 470.000 euro

Woningen in Westland werden in het laatste kwartaal van 2021 verkocht voor gemiddeld 470.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM.

De gemiddelde transactieprijs lag daarmee een stuk hoger dan eind 2020: 22,3 procent. Vorig jaar was sowieso een trend te zien dat de woningen voor een steeds hogere prijs van de hand gingen. In het jongste kwartaal werd 86 procent van alle woningen boven de vraagprijs verkocht.

Tegelijkertijd worden er ook minder woningen verkocht. In de laatste drie maanden van 2021 waren het er 230 (8 procent minder dan in Q4 van 2020). Ook de verkooptijd was korter: 24 in plaats van 29 dagen.

Maassluis

In Maassluis is eenzelfde trend te zien. Daar lag de gemiddelde transactieprijs op 351.000 euro, 17,6 procent hoger dan een jaar eerder. Er werden in totaal 83 woningen verkocht (7 procent minder dan eind 2020) en de verkooptijd bedroeg 26 dagen.
In het jongste kwartaal werd in Maassluis iets meer dan 80 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

'Nieuwbouw moet snel op gang'

De NVM ziet landelijk dat het aanbod van woningen dat te koop staat opnieuw is afgenomen. "Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning." Omdat de realisatie van nieuwbouw tegelijkertijd stagneert, zorgt dat voor steeds meer druk bij woningzoekenden. "De focus op een ruimer woningaanbod is cruciaal. Daarom moeten we ook de nieuwbouw snel op gang krijgen. Dan komt de doorstroming op de woningmarkt op gang", aldus de NVM.