Mogelijk doorstart voor moestuinderij in Maasland
Moestuinderij Het Middenland in Maasland maakt komend voorjaar mogelijk een doorstart.
De moestuinderij ging vorig jaar van start bij boerderij Landlust aan de Oostgaag in Maasland. Het concept is simpel: Tuinder Bas de Groot en twee stagiairs zorgen voor het zaaien en plannen van alle teelten, de afnemers (zogenoemde oogstgenoten, lokale mensen die op zoek zijn naar groenten uit de streek) krijgen wekelijks een mail met welke groenten ze dan mogen oogsten. Er zijn inmiddels zo'n 150 oogstgenoten aangesloten.
Een mooi initiatief, vonden ook de leden van de gemeenteraad van Midden-Delfland afgelopen oktober. Eén probleem: een moestuinderij past niet in het bestemmingsplan. Verantwoordelijk wethouder Sonja Smit kon dan ook niet anders om de initiatiefnemers te manen om de activiteiten te beëindigen. Dat gebeurde, ondanks protest, ook in november.
Ander perceel
Inmiddels zitten de gemeente Midden-Delfland en de initiatiefnemers weer om de tafel en die gesprekken lijken z'n vruchten te gaan afwerpen. "We mogen een nieuw plannen indienen", legt tuinder Bas de Groot uit bij Maarten in de Middag. "Dat is voor een ander perceel, maar wel op dezelfde boerderij. En we hebben goede hoop dat we daar toch een kans gaan krijgen."
Waar de moestuinderij voorheen meer aan de voorzijde van de boerderij lag, gaat het nu om een stuk grond achter de stallen. Daar zou het eventueel wel mogen, omdat het niet 'in de zichtlijn is'. De Groot: "De gemeente vindt het belangrijk dat de zichtlijnen openblijven."
Beluister het hele gesprek met Bas de Groot bij Maarten in de Middag:
De plannen moeten eind januari worden ingeleverd. De Groot hoopt dan 4 april groen licht te krijgen. "We hopen dat we dat halen, want 4 april is al laat voor mij. Dan moet de grond ook nog klaargemaakt worden", zegt de moestuinder. "En er is daarna nog een bezwaarperiode van 6 weken. Dus ook als we een 'ja' hebben op 4 april, is dat nog altijd 'op risico', want het kan altijd nog door middel van bezwaren tegengehouden worden."
En De Groot weet ook niet zeker of de gemeente akkoord kan gaan met de plannen. "Volgens ons gelden op het andere perceel dezelfde kaders (een moestuinderij past niet in het bestemmingsplan, red.), dus het is bijzonder dat we daar wel een plan voor mogen maken."
Eerder maakten we deze reportage over het stoppen van de moestuinderij: