Archief
WOS

Gedeelde moestuinderij in Maasland moet activiteiten stoppen

Moestuinderij Het Middenland bij boerderij Landlust in Maasland moet haar activiteiten op korte termijn gaan stoppen.

Dat bleek uit de woorden van wethouder Smit dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

De moestuinderij is eerder dit jaar gestart als nevenactiviteit (en extra inkomstenbron) bij de boerderij aan de Oostgaag. Tuinder Bas de Groot en twee stagiairs zorgen voor het zaaien en plannen van alle teelten, de afnemers (zogenoemde oogstgenoten, lokale mensen die op zoek zijn naar groenten uit de streek) krijgen wekelijks een mail met welke groenten ze dan mogen oogsten. Twee van die oogstgenoten waren, samen met boer Roel van Buuren, aanwezig in de raadszaal om te vertellen over het initiatief.

Er is één groot probleem. De moestuinderij past niet binnen het bestemmingsplan 'Buitengebied Gras', dat vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld. In dat bestemmingsplan is een lijst van toegestane nevenactiviteiten opgenomen (variërend van hoefsmederij tot bed & breakfast), maar een moestuinderij staat daar niet tussen.

Van Buuren gaf in reactie op vragen vanuit de commissie toe vooraf geen contact te hebben opgenomen met de gemeente. Hij bood dan ook zijn verontschuldiging aan voor zijn 'naïviteit en enthousiasme'. "Het is ons nooit te doen geweest om iets te doen wat tegen het vastgestelde beleid is", verdedigde hij zich Hij vroeg om een oplossing, maar inmiddels hangt hem een last onder dwangsom (geldboete) boven het hoofd.

"Wij vragen u uw voornemen ons een last tot dwangsom op te leggen te herzien", aldus de boer. "Als het intrekken van het voornemen niet mogelijk is, vragen wij u om coulance om dit seizoen van Moestuinderij Het Middenland bij Boerderij Landlust op een goede manier af te kunnen ronden."

'Sympathiek initiatief'

De aanwezige raadsfracties spraken hun sympathie uit voor het initiatief van de moestuinderij, maar vonden daarentegen wel dat er op dit moment terecht door het college wordt gehandhaafd. Oppositiepartijen PvdA, ChristenUnie, D66 en Mijn Partij vroegen wethouder Smit nog wel te zoeken naar een oplossing. Maar die lijkt voor nu ver weg.

Volgens de wethouder lopen er namelijk al langer gesprekken met de initiatiefnemers om er op een goede manier samen uit te komen. "Maar we kwamen er niet uit. En dan volgt een volgende stap", aldus Smit, die de gesprekken nog niet heeft beëindigd. Of Het Middenland het huidige oogstseizoen mag afmaken, is nog niet duidelijk. "Eerder heeft de initiatiefnemer bij mij aangegeven dat 1 november het einde van het teeltseizoen zou zijn, maar vanavond hoorde ik iets anders."

Wellicht wordt een moestuinderij in de toekomst overigens wel toegestaan. Volgend jaar spreekt de gemeenteraad namelijk over de nieuwe omgevingsvisie (2.0). Veel partijen zijn voornemens om daarin kaders op te nemen onder welke voorwaarden dit soort initiatieven doorgang mogen vinden.

Eerder maakte de WOS deze reportage over de moestuinderij: