Archief

Moord op Kuut wellicht binnenkort voor de rechter

Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich over vervolging van de vier mannen die worden verdacht van de moord op Onno Kuut (30). Het slachtoffer werd op 25 maart 2009 in de duinen bij Hoek van Holland ontdekt door een wandelaar. Drie jaar na de moord werden drie van de vier verdachten aangehouden. Nu, vier jaar verder, lijkt het dossier compleet, aldus het OM.

Het slachtoffer bleek geen onbekende van de politie te zijn. Kuut behoorde tot de groep die in media bekend staat als 'tattookillers'. Op de ruggen van de leden van deze groep prijkt dezelfde tatoeage: 'Wees daadkrachtig' in Chinese tekens. De als verdachten geldende groepsleden Cor P., Brian P., Evert S. en Hendrik S. zitten op dit moment een gevangenisstraf tot dertien jaar uit voor een poging tot liquidatie van Marlon D. in Amsterdam.

Vondeling

Onno Kuut dankte zijn Nederlandse naam aan een echtpaar uit ons land, dat hem adopteerde nadat hij in zijn geboorteland Zuid-Korea te vondeling was gelegd. Hij komt al op jeugdige leeftijd in aanraking met het criminele milieu. Kuut is destijds onderdeel van de harde kern van FC Twente en komt zo in beeld bij justitie. Hij brengt dan veel tijd door met andere bekenden van de politie en raakt steeds meer verstrikt in de criminaliteit, aldus het OM.

Kuut lijkt door zijn broeders nauwlettend in de gaten te zijn gehouden. Uit vele track- en tracegegevens die de politie in handen heeft, blijkt dat huurauto's op naam van Brian P. en Hendrik S. enkele dagen voordat het lichaam van Kuut werd gevonden, rondcirkelden op de strandboulevard bij Hoek van Holland.

Gemarteld

Volgens het OM is Kuut in de uren voor zijn dood gemarteld. Het lichaam dat in het duingraf is aangetroffen, blijkt ernstig toegetakeld. Door de professionaliteit van de dader(s), zijn er rondom het graf nauwelijks sporen aangetroffen. De vraag of het slachtoffer daadwerkelijk in de duinen om het leven is gebracht, heeft het onderzoek niet kunnen beantwoorden. Ook is het wapen waarmee de zware verwondingen zijn aangebracht nooit teruggevonden. Hetzelfde geldt voor een aantal spullen die Kuut tijdens zijn vlucht met zich meedroeg, waaronder zijn spelcomputer en laptop.

Code criminele bende

Het heeft er alle schijn van dat getuigen geen verklaring durven af te leggen, stelt het OM. De code van de criminele bende verbiedt de leden om informatie aan de politie te geven. Ondanks het lange en intensieve onderzoek van de afgelopen zeven jaar, blijft een aantal vragen onbeantwoord. Nu het dossier rondom deze ernstige zaak nagenoeg is afgerond, bekijkt het OM of verdachten worden vervolgd.