Geen garanties voor glastuinbouw na overleg met ministerie over gaslevering
Het ministerie van Economische Zaken kan de glastuinbouw geen garanties geven over de toelevering van gas. Toch heeft voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland een goed gevoel overgehouden aan het gesprek met het ministerie.
Toch kreeg de sector geen garanties over toekomstige leveringen van gas. De vrees bestaat dat er over een paar maanden echt een tekort aan gas gaat zijn. "Ik heb geen garanties gekregen dat het probleem zich niet voor gaat doen, maar dat kan ook niet", vertelt Bom-Lemstra bij mediapartner Omroep West. "Het is tenslotte een handelsmarkt en marktpartijen verzorgen het gas."
Weliswaar was het volgens de voorzitter een goed gesprek. "Waar ik blij mee ben is dat men zich bewust is van de problematiek en dat het ministerie al aan het kijken is wanneer de overheid wel om de hoek komt kijken. Dat is het moment dat wij ook betrokken worden."
Prijzen tien keer zo hoog
De sector is in de problemen gekomen door de hoge gasprijzen, die op het moment tien keer zo hoog zijn dan een jaar geleden. De Westlandse kweker Marcel van der Lugt liet van de week weten het somber in te zien. "Als de prijzen tot mei zo hoog blijven, dan voorzie ik dat 30 procent gaat omvallen."
Volgens Bom-Lemstra zijn de zorgen terecht en hebben veel ondernemers die. In het gesprek met het ministerie is gekeken naar alternatieven die de Nederlandse regering op zou kunnen starten. "Er zou in Groningen weer geboord kunnen worden, maar dat is een heel moeilijke beslissing. Daar is niet voor niets gestopt met boren. Dat wordt niet zomaar opgestart omdat we hier een probleem hebben. Dat is een optie die pas overwogen zal worden als de levering aan consumenten in gevaar gaat komen."
Kolencentrales minder snel uitfaseren
Er is een optie die volgens de voorzitter wel besproken is. "Er zijn afspraken gemaakt over de verduurzaming van ons land. Daar speelt de versnelde uitfasering van kolencentrales een rol bij. Dit zou minder snel kunnen. Ook deze optie is politiek gezien niet makkelijk, maar wel makkelijker dan weer boren in Groningen. Het zijn twee oplossingen die wij in het gesprek hebben aangedragen, maar de situatie is nog niet zover dat er keuzes gemaakt moeten worden."
Tot er een oplossing is, of dat de gasprijzen weer dalen, zitten de ondernemers dus met de hoge kosten. "Die kosten kan een teler bijna nooit doorberekenen, dus met de prijzen van nu is er geen rendabel product te telen", legt Bom-Lemstra uit. "Je ziet dat ondernemers nu keuzes gaan maken en soms het bedrijf even stilzetten. De consument gaat hier zeker wat van merken, want als er minder geteeld wordt dan zullen er uiteindelijk minder producten in de supermarkt liggen."